Смесената българо-румънска земеделска комисия разширява обхвата си
Смесената българо-румънска земеделска комисия разширява обхвата си / netinfo

Смесената българо-румънска земеделска комисия да разшири обхвата на дейността си. Това предложение беше направено днес на заседание на групата в Гюргево. Целта е комисията да съдейства за реализирането на контакти не само между производители в областта на земеделието и животновъдството, а и в други производствени сфери. Идеята на зам.обл.управител Веско Маринов, който е и председател на групата в момента беше посрещната с одобрение и ще бъде разгледана на следващото заседание. То ще се проведе на 29-ми март в Русе.

Организатори на срещата бяха Окръжен съвет - Гюргево, Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус" и Асоциация „Еврорегион Данубиус".           От направените презентации, най-голям интерес предизвика представянето на произвеждания по испански лиценз в Румъния посадъчен материал за дърво, известно като „дърво-принцеса" или „дърво - феникс". То отделя с 60% повече кислород в сравнение с други дървесни видове и е изключително подходящо за градска среда. Дървото е устойчиво на различни метеорологични условия и не изисква специални грижи. Дърветата от този вид се отсичат на всеки 3 години, след което се регенерират сами. Едно дърво може да бъде отрязано и да се регенерира около 30 пъти. Дървесината, която дават е с отлично качество.

От Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус" поеха ангажимент да съдействат за установяване на връзка между производителите на посадъчния материал и Областна администрация - Русе. Идеята е да се закупят 5 броя такива дървета, които да бъдат посадени експериментално в Русе и региона.

Сред идеите, срещнали одобрение на днешното заседание беше и обвързването на дейността на комисията с традиционното изложение на селскостопанска техника в Русенския университет. Това ще се случи чрез представянето в рамките на форума в Русенското висше училище на информационна каравана, която ще бъде реализирана по проект „Еко Биз" на Окръжен съвет - Гюргево. Чрез нея, в румънската ни съседка ще бъде разпространявана информация по места за новостите в областта на екобизнеса и нормативната уредба, свързана с него.