Сливат детски центрове
Сливат детски центрове / Sofia Photo Agency

Няма да бъдат закривани училища в Силистренската община през учебната 2010-2011 година. Това стана ясно по време на заседание на тристранния съвет за сътрудничество по въпросите на образованието към кмета на общината Иво Андонов във връзка с оптимизирането на училищната мрежа и извънучилищните звена.

По решение на съвета училището в село Брадвари, което е единственото самостоятелно основно училище извън Силистра, ще продължи да работи още една учебна година. Две маломерни паралелки ще има в СОУ „Юрий Гагарин” и една в Общинското спортно училище „Дръстър”, ако директорите успеят да ги сформират до 1 август. След този срок класовете ще бъдат разформировани, са категорични работодателите, синдикатите и общината.

Започва преместването на Центърът за работа с деца в сградата на Центърът за ученическо, техническо и научно творчество (ЦУТНТ). Там двете извънучилищни звена ще работят заедно, като ще бъдат запазени всички досегашни кръжоци и школи. Под един покрив ще съжителства също Ученическата спортна школа и закритият плувен басейн.  Мерките са във връзка с атикризисната програма на общината и предполагаемите икономии са в размер на малко над 62 хил.лв. Очаква се да бъде въведена и официална месечна такса от 5 лева на дете за занимание в извънучилищна форма по предложение на тристранния съвет по образование и с решение на общинския съвет.