Шахматисти  гостуваха в Русенската библиотека
Шахматисти гостуваха в Русенската библиотека / netinfo

Гости на Детския отдел на библиотеката бяха шахматисти от клуба по логически и стратегически игри към сдружение „Движение за хармонично развитие на човека“ в Русе. Неотдавна майсторите на спорта Теодор Недев и инж. Злати Гунев станаха индивидуални и отборни победители в Х-ия юбилеен международен турнир по шахмат, проведен във френския град Сент-Уан, в надпревара с 85 участника от Италия, Англия и Франция.

Шахматистите от клуба отпразнуваха поредната си победа по нетрадиционен начин като се събраха  в Детския отдел, където показаха своите награди на бъдещите шампиони и показаха тънкости в играта на шах. Всеки четвъртък и петък от 14.30 ч. треньорите от сружението организират безплатни занятия по Го, традиционен шах и шашки за малките читатели на библиотеката.

Теодор Недев, който от 35 години се занимава с шахмат, се надява, че успехите на русенските шахматисти ще бъдат вдъхновение за младите. Той мечтае да намери спонсори, които да подкрепят неговата идея в Русе да се организира международен турнир по интелектуални спортове, за да станат те полулярни сред  повече хора.