Сградата на Русенския университет светва в оранжево
Сградата на Русенския университет светва в оранжево / Дарик Русе, архив

Днес от 17:00 ч. сградата на Русенския университет ще бъде оцветена в оранжево, като част от кампанията на ООН за информираност по проблемите на насилието срещу жени. Акцията е съвместна между студентските  професионални клубове на университета и дамите от клуб Сороптимист Интернешънъл Русе. Техните обединени усилия имат за цел да провокират гражданска активност в борбата срещу това негативно явление. Участниците в акцията ще разпространят сред гражданите листовки с информация по темата.

Организацията на обединените нации обяви 16 дни, посветени на проблемите на насилието и нарушаването на човешките права. Кампанията на Генералния секретариат на ООН “Обединявайте се за прекратяване на насилието срещу жените” ви кани да “оцветите света в оранжево”, използвайки цвета определен от кампанията UNiTE, за да символизира по-светло бъдеще без насилие.

16-те дни на активизъм срещу насилието, основано на пол, са насочени към повишаване на обществената осведоменост и мобилизирането на хората навсякъде по света, с цел да допринесат за промяна.