/ Dariknews.bg, архив
Градът отбелязва 142 години от освобождението си от османско владичество
Русе отбелязва 142 години от освобождението си от османско владичество. Сред официалните лица на тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на свободата бяха президентът Румен Радев и генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов.

Президентът: Бъдещето на България зависи от младите ѝ хора

Честванията на Освобождението на Русе започнаха с възстановка на събитията отпреди 142 години пред храм "Света Троица" по посрещането на руските войски на генерал Тотлебен, които на 20 февруари 1878 влизат в града и слагат край на османското владичество.

След това пред Паметника на свободата се състоя тържествена церемония по полагане на венци и цветя в памет на всички загинали за освобождението на Русе. Слово за празника произнесе кметът на общината Пенчо Милков.

"На 20 февруари Русе стана свободен с влизането в града на генерал Тотлебен, но русенци имат огромен принос и за освобождението на България", каза в речта си президентът Румен Радев.

"На този ден преди 142 години русенци отхвърлиха оковите на петвековното османско владичество", каза в словото си по случай празника генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов.

Днешният празник ни дава възможност отново да си спомним славния подвиг на руските войници и българските опълченци, които без да жалят живота си, се биха рамо до рамо и паднаха заедно в битка за свободата на България.

По случай Освободжението на Русе беше отслужен благодарствен молебен от митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия
БГНЕС