президент
президент / пресцентър, Президенство
Държавният глава удостои с почетен знак полковник от запаса Велико Пенчев
Бъдещето на България зависи от младите ѝ хора, защото именно те имат важна роля за формулирането на амбициите на страната ни и за тяхното отстояване и постигане. Имаме нужда и от вашата младежка непримиримост, тъй като в обществото ни има дефицит на нетърпимост към ниското качество на управление и злоупотреби. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на Младежкия парламент в Русе по време на дискусия, която се състоя в сградата на общината, съобщиха от пресцентъра на президентството.

президент
пресцентър, Президенство

Държавният глава припомни, че демократичните промени и процеси в България са получили тласък от младите хора на Русе, които през 1987 година повдигнаха въпроса за обгазяването на града си. „Сега също сме изправени пред проблемите за чистия въздух, за екологията, за политическото безвремие, а Европа се развива с бързи стъпки и ние не можем да си позволим да изоставаме в качеството на живот“, заяви Румен Радев. По думите му, е крайно време, поставяйки си високи амбиции, страната ни да заеме достойно място в Европа, каквото вече е имала.
 
Досега държавите в света са се конкурирали основно за ресурси, а сега съревнованието е за разработването на високи технологии, за провеждане на научни изследвания, за иновации, затова е важно България да участва активно в тази надпревара в челните редици и основна роля в процеса имат младите хора, посочи още Румен Радев. По думите му, този подход ще спомогне и за справяне с тежката демографска катастрофа и ще задържи младите българи в родината им.

 Слова и цветя пред Паметника на Левски: Благодарим ти, Апостоле (СНИМКИ)

Необходимо е да се намери верният баланс между инвестиции в инфраструктура и инвестиции в човешки капитал“, призова президентът. Той допълни, че в момента държавата е длъжник на младите хора и липсват условия потенциалът им да се разгръща в България. Румен Радев подчерта необходимостта от качествени социални политики, здравни услуги, образователна и научна среда, стимули за млади семейства.

президент
пресцентър, Президенство

В началото на срещата президентът Радев удостои с почетен знак на държавния глава полк. (о.з.) Велико Пенчев за приноса му за развитието на военното образование и Военновъздушните сили на Република България. „Радостен съм, че мога да покажа признателност към един невероятен летец, отдал дълги години от своя живот на българската авиация. Радвам се, че мога да го направя пред младите хора на Русе, които имат амбиции, но трябва да се научат и да бъдат лидери, за да умеете да мотивирате и да водите хората дори и в трудни начинания, а именно такъв човек е полк. Пенчев“, заяви държавният глава.

президент
пресцентър, Президенство

Президентът Румен Радев е в Русе по повод отбелязването на 142 години от освобождението на града и поздрави гражданите по случай празника.