/ БГНЕС
"Има предателство, но ние трябва да мислим за силата, за мощта от делото на Левски. Аз се питам помни ли някой името на робовладелеца, чиято собственост е бил робът Спартак? Помни ли някой името на патриция, чиято собственост е бил Езоп? Ще запомни ли България името на предателя на Левски? Ако сравним това създание с червей, ще обидим червея, ако сравним предателя с кал, ще обидим калта. Това заяви в емоционалното си слово на възпоменателната церемония по повод 147 години от гибелта на Васил Левски писателят с международно признание Здравка Евтимова.

Преди писателката слово произнесоха кметът на София Йорданка Фандъкова и президентът Румен Радев.

"Днес кривиците ни отдалечават един от друг и скриват целта към която вървим като общество.", каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на възпоменателната церемония в памет на Апостола.

БГНЕС

Викове "мафия" накъсаха словото й, а президентът Румен Радев помоли всички да се въздържат от скандирания.

БГНЕС

Страстите съвсем стихнаха, когато започна емоционалната реч на писателката Здравка Евтимова.

"Днес кривиците ни отдалечават един от друг и скриват целта към която вървим като общество.", каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на възпоменателната церемония в памет на Апостола.

"Преди 147 години на това място Васил Иванов Кунчев извървява последните си земни стъпки и вместо смърт среща безсмъртие. Вместо забрава - вечна слава. Вместо тъмнина, запалва факела на свободата. За по-малко от три години Васил Левски създава огромен брой тайни революционни комитети из цяла България. Обикаля я стъпка по стъпка, град по град. Научава я име по име, влиза от душа в душа и създава това, което до момента изглежда немилимо - народният стремеж към свобода. Залавя се да работи по чисто български в Българско, а не да се облягаме на вънкашни думи. Делото на Левски е преломно и величаво", заяви Фандъкова.

БГНЕС

"Време е да спрем да търсим утеха в историята. Време е да се отучим да черпим достойнство от саможертвата на героите ни. Твърде удобно е да се гордеем с чужди подвизи. Свободата и достойнството нито се наследяват, нито могат да се вземат назаем. Всяко поколение води своите битки за тях. Нашата битка за идеала на Апостола е сега", каза президентът пред Паметника на Левски.

БГНЕС

"Свободното слово, честните избори, разделението на властите, които са основата на демокрацията, са похитени и опорочени. И днес се питаме това ли е чистата и свята република на Дякона? На такива ли хора оставихме народната работа, които са разсъдителни, постоянни, безстрашливи и великодушни, както ни завеща Левски? Или на ония, които по думите на Апостола, подменят демократската република с деспотско-тиранска система?", каза още Румен Радев.

Преди това президентът оглави шествието от килията до Паметника на Васил Левски, което е под надслов „Пътя на безсмъртието“, заедно с вицепрезидентът Илияна Йотова.

БГНЕС

В програмата пред паметника на Апостола участват актрисата Силвия Лулчева, вокална формация "Българските гласове" и Представителният гвардейски духов оркестър.

БГНЕС

Пред Паметника дойдоха и вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламента Цвета Караянчева, Негово Светейшество патриарх Неофит, депутати и общественици. Присъстват и десетки граждани.

БГНЕС

В района имаше засилено полицейско присъствие. Районът около паметника беше отцепен и имаше специално изградени пропускателни пунктове, където служители на НСО проверяваха гражданите за опасни предмети.

БГНЕС