/ sreburna.portal-silistra.eu
Експерти на РИОСВ-Русе и гост–оценители разгледаха постъпилите проекти в двата национални конкурса - за графичен знак и рекламен слоган за биосферен парк „Сребърна“. До предварително обявения срок в инспекцията постъпиха 12 проекта за лого и 5 - за слоган.

Резерватът „Сребърна“ посреща 70-годишнина

В част от конкурсните творби има съчетание на два елемента. Конкурсите са посветени на 70-годишнината от обявяване на „Сребърна“ за защитена територия и присъединяването й към мрежата на биосферните паркове на UNESCO.

Трима автори са излъчени в конкурса за графичен знак (лого) за биосферен парк „Сребърна“. Фаворит на журито е Антония Димитрова - докторант във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, която е разработила три проекта.

На второ място е класирано предложението на Диян Джамбазов - графичен дизайнер от Силистра, а на трето - Калина Кузманова от МГ „Академик Кирил Попов“ в Пловдив. В конкурса за рекламен слоган не са излъчени победители.

Авторите на отличените творби за лого ще получат индивидуални награди. РИОСВ-Русе ще представи трите класирани проекта на Консултативния комитет за управление на биосферен парк „Сребърна“, за да бъде избрано едно лого, което да се използва за подготовката на документи, проекти и рекламни материали, свързани със защитената територия.

Списъкът на победителите и част от материалите по представените проекти са публикувани на интернет страницата на инспекцията на адрес: http://www.riosv-ruse.org/konkursinariosv-ruse.html.

Почистват туристическите пътеки в резервата „Сребърна“

За отбелязване 70-годишнината на резервата „Сребъна“, РИОСВ-Русе включи защитената територия в обектите за почистване в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“.

На годишнината ще бъде посветено и спортното събитие SrebarnaTrailRun, което ще се проведе на 7 октомври в защитена местност „Пеликаните“ - бивша буферна зона на резервата.