/ netinfo
Протест-шествие под надслов "Чист въздух-здрави деца“ ще се проведе тази вечер в Русе. Началото е в 18:00 часа. пред Халите, организатор във Фейсбук е групата „Русенци за българската природа“. Шествието ще премине по улица "Александровска" и ще завърши пред сградата на Община Русе.

Ще събират подписи за референдум в Русе

Чистият въздух е наше право, което по едни или други причини бива системно отнемано. Група граждани решихме да не вярваме повече на празни обещания, а да отправим към Общината конкретни искания, с които да защитим това си право. Искания: - добри и здравословни условия на труд на работещите в химическите предприятия и заводите за авточасти; - закупуване на независима измервателна станция от община Русе: - категорично недопускане на изгаряне на отпадъци от ТЕЦ Русе;

- мораториум върху изграждането на нови производства в град Русе, при наличието на толкова замърсяване на въздуха към днешна дата; - строг контрол на битовото замърсяване на въздуха в следствие на отоплението с твърдо гориво и провеждане на ефективна информационна кампания за сметка на община Русе за вредите от горенето на отпадъци в домашни условия; - контрол на запрашаването на въздуха в следствие на текущите ремонти; - рестрикции и глоби за паркиращите автомобили в зелени площи, водещи до запрашаванена въздуха.