/ netinfo
В деня на националния празник на Румъния - 1 декември, в столицата Букурещ, се проведе фестивалът „Идвай, идвай бързо, Дядо Коледа!”. В него участие взеха Магдалена Тодорова, Стефания Горнячка, Десислава Василева, Кристина Тодорова и Боряна Борисова - изпълнители от вокално студио за поп и джаз „Икономов” - Русе, с ръководител Вили Икономов.

Наградиха първенците в конкурса "Северно сияние"

Директор на фестивала е г-жа Виорела Филип - популярен румънски изпълнител, композитор и вокален педагог. Всички участници имаха възможност да се представят в няколко категории – „Изпълнение на румънска поп песен”, „Изпълнение на коледна песен”, „Изпълнение на интернационална поп песен” и „Изпълнение на фолклорна песен”, разпределени в различни възрастови групи. Във възрастовата група на най-малките (5-7 години), Магдалена Тодорова участва в две категории - за „Изпълнение на румънска поп песен” и за „Изпълнение на коледна песен”.

За изпълненията си Маги бе отличена от журито с първа награда за всяка категория - дипломи и медали. Десислава Василева (10-12 години) също бе наградена с две първи награди – дипломи и медали, за участието й в „Изпълнение на интернационална поп песен” и за „Изпълнение на коледна песен”.

През целия декември Русе ще бъде завладян от тържествено празнично настроение

Освен двете призови награди Десислава получи още една награда - специална покана за участие във фестивала „Андантино” (Румъния), която й бе връчена лично от директора на конкурса, г-н Стефан Йордаке, който бе и член на журито на фестивала „Идвай, идвай бързо, Дядо Коледа!”.

Две първи награди – дипломи и медали получи и Кристина Тодорова (13-14 години) за представянето си в категория „Изпълнение на интернационална поп песен” и „Изпълнение на коледна песен”. Трофеят в групата (8-9 години) получи Стефания Горнячка. Това е най-голямата награда - статуетка, почетна грамота и предметни награди, която се връчва в групите и е за комплексно представяне. Стефания се изяви в категориите „Изпълнение на румънска поп песен” и „Изпълнение на коледна песен”.

Йордан Камджалов отново ще дирижира в Русе

Друг трофей „Clase de canto” – почетен диплом и статуетка получи Боряна Борисова (18 години +), връчен й от г-жа Кристина Манолиу - член на журито. Освен тази награда Боряна получи и две първи награди – медали и грамоти. Във фестивала тя се представи в две категории - „Изпълнение на румънска поп песен” и „Изпълнение на коледна песен”; Вили Икономов бе поканен в журито и отличи трима румънски участници в конкурса с покана за участие в XXIII Международен конкурс за млади изпълнители „Северно сияние” 2019 г.

Русенци ще могат да чуят младите таланти на вокално студио за поп и джаз „Икономов” на 19 декември в зала „Русе”, когато ще вземат участие в коледния концерт на ученици от НУИ „Проф. Веселин Стоянов”-Русе, в специалностите „Ударни инструменти” и „Поп и джаз пеене”, а на 22 декември, от 16:30 часа в празничната програма на събитията Ruse Ice Fest & Ruse Ice Rink 2018/2019 на откритата сцена на Ледено приключение „Сребърните кънки” Русе 2018, организирано от Общинска фондация „Русе-град на свободния дух”, Община Русе и ОП „Русе арт”.