Награждаване в конкурса
Награждаване в конкурса / Община Русе
В Държавна опера – Русе се проведе гала-концерт и официална церемония по връчване на наградите в 22-рото издание на Международния конкурс за изпълнители на българска и популярна песен „Северно сияние“. Заключителната гала вечер започна с рецитал на Тони Димитрова, която беше и председател на международното жури, в конкурсните дни на 13-ти и 14-ти октомври. След рецитала последва гала-концерт на лауреатите на „Северно сияние“ 2018 г., в който се включиха с изпълнения танцьорите от танцово студио „Freedom“, носителят на Гран при „Северно сияние” 2017 – Ивана Бълдъркова от Свищов и поп певицата Жулиета Иванова. Празничната вечер завърши с официална церемония по връчване на наградените участници. 14-годишната Кристина Тодорова от Русе бе удостоена с най-голямата награда Гран при на „Северно сияние” – статуетка със символа на конкурса - лира, която е авторска изработка на скулптора Боян Мицов, почетна грамота и предметни награди. Кристина се състезава в конкурса в четвърта възрастова група – от 14 до 17 годишна възраст.

Конкурсът "Северно сияние"
Община Русе

Наградите се връчваха от членовете на журито, сред които бяха директорът на конкурса маестро Вили Икономов, композиторът Хайгашод Агасян и Виорела Филип – изпълнител, вокален педагог и композитор от Букурещ, Румъния. Изпълненията на участниците в конкурса се оценяваха още от Светослав Лобошки – композитор и аранжор, и от самата Тони Димитрова. Специалната награда на кмета на Община Русе - грамота и картина, бе връчена на 9-годишната Лаура-Мария Данчу от Румъния. Връчиха се още Специална награда на Вокално студио за поп и джаз „Икономов“ за „Комплексно представяне“ – почетна грамота и предметни награди, които отидоха при Весела Иванова от Свищов, и Специална награда на Срдужение „Грийн рок фест” – почетна грамота и предметни награди за Десислава Христова от вокално студио „Angel Voices” – Варна, с вокален педагог Атанаска Липчева. Двете участнички се представиха в четвърта възрастова група – от 14 до 17-годишна възраст.Съгласно Регламента на конкурса, се връчват първа, втора и трета награда и поощрение за всяка от възрастовите групи.

награждаване
netinfo

В групата при най-малките, от 5 до 7-годишна възраст, трета награда получи Бориса Кунева от Русе, участник от вокална група „Слънчеви ноти” - Русе, с ръководител Наталия Константинова. Втора награда получи Миглена Тодорова - участник от школа за поп и рок изпълнители „Естрада” - Свищов, с ръководител Антоанета Георгиева. Призовата първа награда получи Магдалена Тодорова – участник от вокално студио за поп и джаз „Икономов” - Русе. Във втора възрастова група (от 8 до 10-годишна възраст) се връчиха шест поощрения за Александра Стефанова – участник от Вокална формация „Бънджи Сингърс“ - Варна, с ръководители Тома Езекиев и Радина Езекиева, Виктор Димитров – участник от вокално студио за поп и джаз „Икономов” - Русе, Доника Евтимова – участник от школа за поп и рок изпълнители „Естрада” - Свищов, с ръководител Антоанета Георгиева, Кристиян Георгиев и Мартин Маркович - участници от Вокална формация „Бънджи Сингърс“ - Варна, с ръководители Тома Езекиев и Радина Езекиева и Траяна Димова – участник от Вокално студио „Angel Voices” – Варна, с вокален педагог Атанаска Липчева. В тази възрастова група трета награда получиха Калиния Неделчева и Стефания Горнячка – участници от вокално студио за поп и джаз „Икономов”, и Кристина Баракова - участник от вокална група „Слънчеви ноти”-Русе, с ръководител Наталия Константинова. Неин възпитаник бе отличен и с втора награда - Калина Чокоева. С втора награда бе отличена и Борислава Борисова от Свищов, участник от школа за поп и рок изпълнители „Естрада” - Свищов, с ръководител Антоанета Георгиева. Първа награда в тази възрастова група получи Магдалена Георгиева от вокално студио за поп и джаз „Икономов” - Русе. В трета възрастова група (от 11 до 13-годишна възраст) поощрение получиха Жанет Георгиева от вокално студио за поп и джаз „Икономов” - Русе, Никол-Наоми-Дечева от вокална формация „Бънджи Сингърс“ - Варна и Александра Славова от вокална група „Слънчеви ноти” - Русе, с ръководител Наталия Константинова. Трета награда получиха Десислава Василева от вокално студио за поп и джаз „Икономов” - Русе и Грета Сивкова от формация „Бънджи Сингърс“ - Варна. София Георгиева - участник от вокално студио „Звездици“ - гр. Каспичан, с ръководител Луиза Карагенова, получи статуетката и почетната грамота за втора награда. Единствено в тази възрастова група журито определи две първи награди - за Вилияна Иванова от школа за поп и рок изпълнители „Естрада” - Свищов и Галина Янева от вокална формация „Бънджи Сингърс“ -Варна.

Конкурсът "Северно сияние"
Община Русе

В групата при най-големите, от 14 до 17-годишна възраст, се връчи едно поощрение – за Емилия Алексиева от вокална формация „Бънджи Сингърс“ - Варна. С трета награда бяха отличени Боряна Борисова от вокално студио за поп и джаз „Икономов” и Гергана Маринова от вокално студио „Angel Voices” – Варна, с вокален педагог Атанаска Липчева. Журито определи да се връчат и две втори награди – за Силвана Ангелова от вокално студио „Звездици“ - гр. Каспичан и за Габриела Гайдаджиева от вокална формация „Бънджи Сингърс“ - Варна. Носителят на първа награда в тази възрастова група е Гергана Стоянова от Център за вокално и инструментално обучение "От До до Я" – Велико Търново, с ръководител Яница Русева. Призовите награди и почетните грамоти и медали са осигурени от Сдружение „Северно сияние” - Русе, а предметните награди – от спонсора на конкурса „Avon”-Русе. Международният конкурс за млади изпълнители на българска и популярна песен се проведе от 12 до 14 октомври в Операта. Директор на конкурса е маестро Вили Икономов и се организира от Сдружение „Северно сияние” с подкрепата на община Русе, ОП „Русе арт”, Младежки дом-Русе и Възрожденско читалище „Зора”. Както всяка година, кметът г-н Пламен Стоилов се срещна с членовете на международното жури на конкурса и с организаторите в първия конкурсен ден 12-ти октомври.