Общината ще подпомогне Иван Томов за експедицията в Хималаите
Общината ще подпомогне Иван Томов за експедицията в Хималаите / Дарик Русе, архив

Община Русе ще подпомогне русенеца Иван Томов, който ще се опита да изкачи осемхилядника вр. Нанга Парбат в Хималаите. Тя ще осигури на Томов необходимата екипировка за подобно изкачване, съобщи зам.-кметът Иван Григоров. В знак на благодарност алпинистът му подари камък, донесен от седемхилядника Хан Тенгри, който покори преди 2 години. За тазгодишната експедиция той е поканен от международна група, която ще бъде ръководена от Алексей Болотов-един от малцината, изкачили 12 от общо 14 осемхилядника.

Масивът Нанга Парбат е един от най-трудните и дори носи прозвището „Планината убиец”. Смъртността при изкачването му е 28% за цялата история на опитите да бъде покорен, от 1953 г. досега. Известен е с непостоянния си климат, често падащи лавини и каменопади, отвесни стени. Самият Иван осъзнава трудностите и признава, че не е напълно подготвен за подобно предизвикателство, а се включва в експедицията заради хората-все известни имена в тази област. Все пак той се надява на успех и вече се готви усилено на скалите край Басарбово и с бягане на пресечен терен.

16-членната група ще се събере в столицата на Пакистан Исламабад на 3 юни. Преходът до първия базов лагер е седмица, следват 3-4 седмици на изграждане на височинните базови лагери, аклиматизация и опъване на 3000 м. парапети. Предвижда се цялата екпедиция да продължи около 50 дни.