Няма замърсяване на въздуха от пожара на сметището
Няма замърсяване на въздуха от пожара на сметището / Дарик Русе, Искра Георгиева

Не са отчетени отклонения от следените показатели в стационарния пункт АИС „Възраждане” вследствие на възникналия вчера пожар на Регионално депо – Русе. В късните часове е започнал мониторинг и от Мобилната станция към Изпълнителна агенция по околната среда и водите. Тя е била разположена в района на Психо-диспансера на града, поради посоката на вятъра. Получените резултати за 9 показателя показват, че няма превишения на нормите, опасност за човешкото здраве, и че не се различават от нормалното фоново състояние на въздуха в града.

Днес, поради динамиката на метереологичните условия и промяна в посоката на вятъра станцията е преместена в района на „Мототехника” в квартал „Здравец изток”. На този етап не съществува опасност за здравето на населението, възможно е да се усеща лек дискомфорт или неприятни миризми, уточни директорът на РИОСВ Лилия Атанасова. Мониторингът за качеството на атмосферния въздух от Мобилната станция ще продължи до пълното ликвидиране на пожара.

Регионално депо – Русе е обект с издадено Комплексно разрешително. Проверява се веднъж годишно за спазване на условията на документа. До настоящия момент не са констатирани нарушения.  Поради възникналия инцидент и след приключване на работата на компетентните органи ще бъде извършена контролна проверка на обекта.