/ БГНЕС
Над половината от тях са за пациенти с COVID-19
Средно на 90 повиквания на денонощие се отзовават екипите на спешна помощ в Русенска област. Над половината от тях са за пациенти с COVID-19.

148 нови случая на COVID-19 в Русенско, трима души починаха

При изключително натоварване работят ежедневно в центъра за спешна медицинска помощ в Русе. На всяка смяна се поддържат по 11 екипа, за да могат да се обслужват всички пациенти.

По думите на директора на ЦСМП д-р Иванка Маринова, забавяне на адресите се получавало единствено при хора, които имат само висока температура, но се обаждали на тел. 112 по съвет на личните си лекари.

Тъй като имало много такива случаи, можело да се стигне до забавяне. Освен това, винаги един екип оставал свободен, за да може да обслужва останалите спешни случаи.

218 нови случая на COVID-19 в Русенско и две жертви

Според д-р Маринова, най-сериозният проблем в сложната епидемична ситуация е недостигът на легла, заради големия брой на пациентите с COVID-19. Затова се е случвало да не могат веднага да намерят болница със свободно легло.

Д-р Маринов призова хората, които имат само висока температура, да си стоят вкъщи, за да има места в болниците за настаняване на тежките случаи и да не се претоварва системата.

В ЦСМП-Русе са осигурени достатъчно предпазни средства и защитни костюми за денонощна работа на екипите, както и необходимите количества за извършване на дезинфекция.
БГНЕС