Над 200 ученици бяха наградени на церемонията за даровити деца
Над 200 ученици бяха наградени на церемонията за даровити деца / снимка:Община Русе

Днес в зала „Европа“ се състоя церемония по връчване на грамотите на деца с изявени дарби от град Русе за 2016-а година. На събитието отличията връчиха кметът Пламен Стоилов, неговият заместник в ресор „Хуманитарни дейности“ Иван Григоров, директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова и началникът на отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Сашо Щерев. Присъстваха още началникът на Регионално управление на образованието в Русе - Димитър Райнов, директори на училища, преподаватели, треньори, родители и гости.

„Изключително съм горд от вашите успехи, защото вие сте  бъдещето на нашия прекрасен град. Пожелавам ви да надграждате високите си резултати и да бъдете все така амбициозни“, обърна се кметът Стоилов към учениците в началото на церемонията и отправи признателността си към усилията и всеотдайността на преподавателите и родителите.

Общо двеста и шест възпитаници на 11 общински и 6 държавни училища са получили допълнително материално стимулиране през 2016-а година на стойност 15 950 лв. Средствата са от предвидените в бюджета на Община Русе за подпомагане на деца с изявени дарби. Финансовите стимули са за призови класирания от конкурси в областта на културата, изкуството, науката и спорта – общински и регионални етапи, от национални олимпиади, състезания, държавни първенства по различни видове спорт, ученически игри и други.

С едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно бяха отличени 6 ученици от Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка”, 3 ученици от Средно училище за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ” и двама ученици от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“. Те са завоювали първите места на Националното състезание по математическа лингвистика, Зимните състезания по информатика, Ученическите игри, Националния конкурс „Млади таланти“, Националния конкурс „Бог е любов“, Първо място на Международния конкурс „Речни ноти“ и Първо място на Националното състезание за речеви комуникативни умения на английски език.

Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2016 год., за насърчаване на творческите заложби и потребности чрез еднократно финансово подпомагане или предоставяне на годишна стипендия бе приета с Решение №215, прието с Протокол № 9 от 19 май 2016 год. на Общински съвет Русе.

 

С изпълнение в церемонията се включи Кристина Баракова от ДВГ „Слънце“ с художествен ръководител Наталия Константинова.