/ netinfo
На 9-10 юли Русенският университет бе домакин на Национален семинар на франкофонските университети в България на тема: „Усъвършенстване на университетските системи за осигуряване на качество чрез добри практики на интернационализация на образованието“. Събитието бе организирано от Русенския университет, с финансовата подкрепа на Университетската агенция на франкофонията.

Фестивал на щастието организират младите ротарианци

Форумът имаше за цел е да се повиши управленския капацитет на ръководния състав на университетите – членове на Университетската агенция на франкофонията, каквито са 10 висши училища в България. В първия ден на събитието проф. дтн Камен Велев, член на Акредитационния съвет на НАОА, запозна аудиторията с дейността на агенцията и критериите за оценяване на висшите училища, а политиката на МОН за интернационализация на висшето образование представи г-жа Ивана Радонова – държавен експерт в Дирекция „Висше образование“ към Министерството на образованието и науката. Участниците от ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – доц. д-р Димитър Димитров – заместник-ректор по вътрешно и международно сътрудничество и проф. д-р Ценка Иванова – декан на Филологическия факултет представиха ключови аспекти на интернационализацията във Великотърновския университет. През втория ден от семинара деканът на Френския факултет към Технически университет-София проф. дн Кирил Ангелов запозна участниците с дългогодишния опит на висшето училище в предлагането на съвместни програми за обучение на чужд език.

Атрактивен пърформанс събира 200 музиканти за Деня на Дунав и Европредседателството

Участниците от Нов български университет – проф. дн Антоний Тодоров и проф. д-р Анна Кръстева споделиха опита на университета за обучение на френски език в областта на политическите науки. Посоките на интернационализация в Русенския университет бяха представени от заместник-ректора проф. д-р Юлиана Попова.

В дискусиите взеха участие и представители на Медицински университет-София, Военна академия „Г.С.Раковски-София и Университета по хранителни технологии-Пловдив. По време на дискусиите ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев, предложи да се подготви документ за облекчаване на процедурите по прием на чуждестранни студенти у нас, който да отрази конкретните идеи на участниците в семинара. По този начин ще се даде допълнителен тласък на процеса на интернационализация на висшето образование.

Русенският университет става учредител на HEInnovate Университетски консорциум

Много от участниците във форума подчертаха значението на франкофонията за изграждане на връзки между академичните общества в света и демократичния принцип на равенство, който е определящ за нея. Над 800 институции за висше образование са членове на Университетската агенция на франкофонията (АUF), което я прави най-голямата организация от такъв тип в света.