/ Русенски университет
Излезе от печат монографията „Студентска искра. 60 години приемственост” с автори Анелия Манукова, Мира Душкова, Цветелина Харакчийска и Живодар Душков. Книгата е посветена на 60-ата годишнина на „Студентска искра“ (академичната медия на Русенския университет) – един различен университетски вестник, който не променя своето име от 1958 година досега и не прекъсва връзката с читателите си, които предимно са преподаветели, служители и студенти от русенската Алма матер.

Кандидатстудентска кампания в Русенския университет

Изданието е първото по рода си у нас, разкриващо историята и развитието на академичен вестник. На повече от 300 страници са разгледани различни аспекти от живота и утвърждаването на вестника: изследване и анализиране ролята на академичния вестник при брандирането на идентичността на Русенския университет и популяризирането му като образователна и научноизследователска организация на регионално и национално ниво; представена е историята на вестника от създаването му през 5 февруари 1958 г. до днес; систематизирана е информацията за главните редактори и редакционните екипи; проучени са част от постоянните му рубрики и други.

В монографията са публикувани спомени и интервюта на редактори и сътрудници на вестника, писани специално за изданието; споделени са размисли на негови читатели. Книгата съдържа богат снимков и документален материал. За авторите

Четиримата автори на монографията са университетски преподаватели. Доц. Анелия Манукова е главен редактор на вестника от 2011 до днес; доц. Мира Душкова е сътрудник на изданието, за известно време част от редакционната колегия; засл. доц. Живодар Душков е най-дългогодишният главен редактор на вестника (непълни 25 години – в периода 70-те години и от 90-те години до първото десетилетие на ХХ век); доц. Цветелина Харакчийска е поканена да бъде част от екипа, като специалист по езикознание.

Слави Георгиев е Студент на годината за 2018 г.

За юбилейната 2018 година Освен монографията „Студентска искра. 60 години приемственост” през изминалата година специално сформиран екип към вестника отбеляза събитието чрез серия от публикации и инициативи: • Празничен брой с исторически факти и спомени от предходни екипи; • Постерна изложба „Пламъкът, наречен „Студентска искра“.

60 години приемственост“, която представя живота на вестника през погледа на самото издание; • Кръгла маса „Комуникологията на академичните медии“ с участие на преподаватели, изследователи и представители на русенските медии; • Отпечатани са материали в пет броя на вестник „Студентска искра“ (общо 104 страници), носещи летописа на Русенския университет.