/ Русенски университет
На пресконференция в Русенския университет на 10 май, за първи път в България беше представена монголска традиционна медицина. Лекари от Монголия са на двумесечно обучение във факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ и обмяна на опит със специалисти от  Лечебни заведения „Медика“.

Монголски лекари разкриват в Русе тайната на традиционната медицина на страната си

Посещението им в България е част от сътрудничеството между трите институции, целящо подобряване на качеството на здравеопазването и образованието в България и Монголия.

Тристранният договор, подписан между Русенски университет „Ангел Кънчев“, Лечебни заведения „Медика“ и Университета по традиционна монголска медицина „Otoch Manramba“, предвижда практики на медицинските специалисти, по време на които те не само ще учат, но и ще предават своя опит и знания на чуждестранните си колеги.
Доц. д-р Сайнбуян Нацагдорж д.м. и д-р Енх-Амгалан Лхагвасурен са лекари в Университета по традиционна монголска медицина в Улан Батор. Медицинският комплекс „Manba Datsan“, от който е част и университетът, се състои от четири звена - болница, манастир, фармацевтична фабрика и университетски корпус.

Делегации от Германия и Румъния ще обменят опит в Русенския университет

Двете лекарки се срещнаха с ректора на университета чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, академичното ръководство, ръководството на факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ и научиха повече за университета и възможностите, които той предлага за обуение и практика на своите възпитаници.

На срещата присъстваха и д-р Камен Милков - почетен консул на Монголия в България, доц. д-р Кирил Панайотов - управител на лечебни заведения „Медика“ и Алис Муртезова – административен директор на лечебни заведения „Медика“.

Традиционната монголска медицина съществува повече от 3000 години и е акумулирала знания, започващи от физиологията на тялото и стигащи до дълбините на съзнанието.

Фестивал на чуждестранните студенти се проведе в Русенския университет за 16-ти пореден път

Както във всяка източна медицина, и в монголската също се използват методи като лечение с билки, масажи и акупунктура. На пресконференцията бяха демонстирани терапии на главоболие и стомашни болки.

По време на престоя си в България лекарите по монголска традиционна медицина ще  извършват консултации съвместно с лекари  от „Медика” след предварително записване на тел. 0886/ 003-630.