Митрополията организира транспорт до Басарбовския манастир в неделя
Митрополията организира транспорт до Басарбовския манастир в неделя / Дарик Русе, архив

Русенската митрополия организира транспорт за желаещите да присъстват на богослуженията в неделя в Басарбовския скален манастир. Тогава се отбелязва празника на светата обител, тъй като православната църква отбелязва паметта на свети преподобни Димитрий Басарбовски. Мощите му са в патриаршеската катедрала в Букурещ, а от Румънската православна църква е обявен за покровител на Букурещ.

От 2005 г. в манастира се съхранява частица от мощите му, подарена от покойния Румънски патриарх Теоктист по молба на патриарх Максим и митрополит Неофит. В навечерието на празника, 26.10., вечернята ще започне от 18 часа, като ще бъде прочетен и акатист към Преподобния. На 27.10. празничната утреня ще започне в 8 часа, а началото на св. Литургия е в 9 часа.

Транспортът в неделя се осъществява с автобуса по регулярната автобусна линия до с. Басарбово на фирма „Шанс-99”, който ще спира на всички спирки по редовния маршрут на линията. Заминаване: 7,30 ч. от Автогара Изток. Връщане: 12,30 ч. от Басарбовския манастир. Редовни курсове до с. Басарбово: 9,30; 11,30 ч. Редовни курсове от с. Басарбово: 14,30; 18,30 ч. Билети се купуват директно в автобуса без предварително записване.