Международния ден на р. Дунав ще бъде отбелязан в екоинспекцията
Международния ден на р. Дунав ще бъде отбелязан в екоинспекцията / Дарик Русе, архив

Международният ден на р. Дунав ще бъде отбелязан на 29 юни в РИОСВ Русе. От 10 часа деца от творческите ателиета към Регионална библиотека „Любен Каравелов”ще посетят Информационния център на инспекцията. Инициативата ще премине под мотото „Разкази за Дунав” и е съвместна между инспекцията, Русенската библиотека и Държавен архив-Русе. Пред децата ще бъде изнесена презентация за пътя на река Дунав, значимите европейски градове по течението й, както и нейното биоразнообразие. Експерти от архива ще представят любопитни истории, свързани с Русе и реката от началото на XX век.

В информационния център ще бъде открита изложба от стари снимки, представящи неразривната връзка между величествената река и красивия град Русе по идея на Държавния архив –Русе. Русенският архив е избрал да покаже снимки на реката от началото на миналия век, от празника на река Дунав през 1985 г., емблематичните за Русе от близкото минало Каракапитан и „плаващия басейн”, замръзналия Дунав и наводнения, случили се в миналото. Изложбата ще бъде на разположение на посетителите на информационния център на инспекцията в рамките на месец.

Дунав е втората по големина река в Европа и заедно с притоците си са една от най-важните речни системи на Стария континент. Дунавският басейн има важна роля в политическото, социално-икономическото и културно развитие на Централна и Източна Европа. Басейнът на реката има площ от 817 000 км ², които се разпростират в 19 европейски страни. От извора си в Германия до румънско-украинската делта реката протича през Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна, свързвайки 81 милиона души по протежението на своите 2845 км.

Дунав и притоците му са източник на живот – енергия, храна, вода, транспорт, място за отдих. Дунавските влажни зони регулират замърсяването и пречистват водите. Те имат важно значение за европейската дива природа. Басейнът се отличава с голямо разнообразие от екосистеми и е местообитание за много животински и растителни видове.