Лиляна Павлова и Пламен Нунев
Лиляна Павлова и Пламен Нунев / netinfo

Русе наистина се преобрази. Върна си блясъка на перла на Дунава. Вие я направихте такава. Има още какво да се направи и това трябва да продължи. Оттук нататък ние предлагаме реални решения и ангажименти, които са реалистични. Това не е розов балон, който по време на избори се надува пред вас, който се спуква, каза водачът на варненската листа с кандидат-депутати на ГЕРБ Лиляна Павлова. Министърът на регионалното развитие и благоустройтвото в правителството на Бойко Борисов участва в организирата от ГЕРБ - Русе кръгла маса на тема „Регионална политика”. Форумът се проведе в хотел „Космополитън“.

 

Сред трите топ – приоритети на управленската програма на ГЕРБ са образованието, здравеопазването и чувството за справедливост от гледна точка на сигурността, през справедлива съдебна система, мерките против корупция, подкрепа за гражданите и бизнеса да не работят в бюрократична система, заяви г-жа Павлова.

 

ГЕРБ предлага на стабилна финансова и икономическа система в страната, за да се насърчат инвеститорите.

 

Инфраструктурата е изключително важна, пречупена през Русе и Русенски регион, защото има още какво да направим, коментира Лиляна Павлова.

 

Много важно е града да го обърнем с лице към реката, отбеляза тя, като увери в пълната си подкрепа за осъществяването на мащабния проект. Убедена съм, че проектите ще успеем заедно да направим, защото, за разлика от останалите ни опоненти, еврофондовете достигат бързо до нас, каза водачът на листата на партията във Варна.

 

Целенасочено подкрепяме чрез инфраструктура образованието на младите, заяви Павлова.

 

Предоставяме целево 6 млн. лева на Русе за ремонт на професионалните гимназии и оборудването на кабинети, за да се реализира пълноценно дуалното обучение. Само така младите хора ще могат да останат и работят в Русе.

 

Подготвяме прединвестиционно проучване на Русе, за да се довърши ВиК – инфраструктурата в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“. Това ще стане по програма „Околна среда“ с европейско финансиране.

 

Убедени сме, че програмата за саниране трябва да продължи. Тя се аргументира с факта, че в многофамилни сгради живеят близо 3 млн. българи. По – добре е милиардите да се насочат към гражданите и удължаване живота на многофамилните сгради, вместо към различни енергийни „шлемове“, посочи Лиляна Павлова.

Пламен Нунев
netinfo

 

Министърът на регионалното развитие в правителството на Бойко Борисов се спря на големите инфраструкктурни обекти, където надгражждането ще продължи. Те изискват милиарди, но носят инвестиции. Северът и югът обаче сега са разделени заради тази инфраструктура. Амбицията на ГЕРБ сега е да се изгради магистрала „Хемус“, като се развият икономически зони по подобие на Пловдив, като се обособят поне 3 места – във Варна, Русе и Видин.

 

Завършването на трите вертикални връзки – Русе – В. –Търново, София – Видин и София – Калотина, също е важно за улесняване на транзитния трафик.

 

Трябва да се мисли как да се построят и как да се възвърнат парите от инвестиции в пътища. Понастоящем анализ и има стратегия за осигуряване на възвръщаемост. Тежкотоварните транзитно преминаващи превозни средства ще заплащат за изминато разстояние, то приходите ще се удвоят и утроят.

 

Така ще бъдат осигурени 1 млрд. лева, колкото ще струва пътя Русе – Велико Търново през съществуващия сложен терен. Направено е много за пътя, а проектът е готов, каза Лиляна Павлова. Това е станало след много дебати и дискусии с кметове на общини за определяне на трасето.

Първото нещо след отчужденията на терените, ще се направи обходът на Бяла, а след това и останалите етапи от пътя.

11 млн. лева са осигурени за пътя Русе – Кубрат. „Тапата“ на Дунав мост също е започната, но трябва да бъде довършена, акцентира върху някои от предстоящите големи проекти Лиляна Павлова. За целта обаче е необходима подкрепа на 26 март и пълен 4 – годишен мандат, призова г-жа Павлова, като апелира за разум и постигане на реалните цели стъпка по стъпка.

 

Ако няма скоростен път с четири ленти Русе – Бяла – Велико Търново, Русе и Русенска област няма да ги бъде. Най – важният приоритет в развитието на Севера е това е инфраструктурата и то е изграждането на автомагистрала „Хемус“. Ако няма такава, то Северът е загинал, добави той.

 

ГЕРБ предлага реални решения и програми. Направихме „Булстрад Арена“, новото кръгово кръстовище, бул. „Тутракан“ и др., отбеляза още в експозето си пред кандидатите за народни представители, общински съветници, кметове, домоуправители и други граждани водачът на листата на ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев.

 

Ние винаги сме имали пълната подкрепа на всички министри на ГЕРБ и на регионалното министерство. Благодарение на Лиляна Павлова бе реализиран транспортния проект на Община Русе за близо 30 млн, сподели кметът на Русе Пламен Стоилов. Той изрази благодарност към г-жа Павлова за осъществените проекти на територията на Общината.

 

При управлението на ГЕРБ е подготвено това, което стартира след няколко месеца. Община Русе има и вече е финализирала обществените поръчки по инвестиционната си програма, посочи още кметът. Завършени са процедурите по градска среда за близо 17 млн. Тя обхваща промяна облика на кея и улици, които го сверзват с центъра на града. Готови са елементите на транспортния проект по бул. „Придунавски“ и пр., увери кметът.

 

Трябва ни магистралата Велико Търново – Русе, трябва ни магистрала „Хемус“, отбеляза в словото си Пламен Стоилов. Той очерта и необходимостта от стартиране на проект за втори мост край Русе.

 

Благодарение на Лиляна Павлова и министър – председателя Бойко Борисов стартира националната програма за подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилища. Тя позволи удължаване живота на панелните блокове чрез санирането им. Пламен Стоилов изтъкна, че програмата няма алтернатива.

 

100 блока са подадени от близо 340 за саниране, отбеляза той.

За нас основната цел е да обновим блоковете. Те ще бъдат много по – фонкционални и по – икономични. От 25 до 45 % падат сметките за ток и отопление, посочи още той.


Само ГЕРБ гарантира, че тази програма ще се реализира, категоричен бе кметът на Община Русе.