Кристални лири за маестро Найден Тодоров и примабалерината Весела Василева
Кристални лири за маестро Найден Тодоров и примабалерината Весела Василева / DarikNews

Съюзът на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ радио присъдиха на Деня на народните будители тазгодишните носители на приза Кристална лира 2016 г.

Директорът на Русенска опера Найден Тодоров получи трета Кристална лира в категория Диригенти, а примабалерината Весела Василева беше отличена в категория Балет.

Маестро Тодоров беше номиниран за: операта „Селска чест“ и „Стабат Матер“ на Росини, изпълнени в Русе, за „Турандот“ и „Бал с маски“ в НДК и за Закриването на МФ „Мартенски музикални дни“

Весела Василева имаше номинации в категорията балетно изкуство с ролите си в “Дон Кихот” от Лудвиг Минкус с ролята на Китри и “Лебедово езеро” на Чайковски в ролята Одета и в ролята на Одилия.

В раздела „Постановъчен екип“ за „Кристална лира“ бе предложен екипът, осъществил постановката на „Севилският бръснар“ на Росини през август тази година - режисьор Боян Иванов, диригент Карло Донадио, диригент на хора Стелияна Димитрова-Хернани, хореограф - Ангелина Гаврилова и художник на декора и костюмите Яна Дворецка.

Хор “Дунавски звуци” беше номиниран за участието се на “Мартенски музикални дни” с изпълнението си на "Половецки танци" от операта "Княз Игор" от Александър Бородин и по случай 80-годишнината на хора.

Оркестърът на Държавна опера - Русе бе номиниран за финалния си концерт на тазгодишните „Мартенски музикални дни“.

Учреден през 1901 г. в гр. София, като Първо сдружение на професионалните музиканти в България. Учредителното събрание през октомври, на което се избира първото настоятелство на т. нар. МУЗИКАЛНА СПОМАГАТЕЛНА ДРУЖБА е в състав: председател Никифор Кръстев, подпредседател Нено Парпулов, секретар Александър Яначков (по чиято инициатива се създава сдружението) и касиер Петър Джантов.

Съюзът на българските музикални и танцови дейци е наследник и продължител на демократичните професионални традициии в българската музикална култура. Днес той отстоява и защитава, творческите, професионалните и синдикалните права на своите членове на базата на своят богат опит и традиции.

Съюзът на българските музиканти и танцови дейци (СБМТД) и Класик ФМ радио присъждат ежегодно награди за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство.

Наградите са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на забележителни постижения в изпълнителското и танцовото изкуство и се наричат „КРИСТАЛНА ЛИРА“.

Наградите  „КРИСТАЛНА ЛИРА“ представляват статуетка и грамота. Те се присъждат в музикално - изпълнителното и танцово изкуство. Те  се присъждат за постижения, реализирани в рамките на изминалия концертен сезон и учебна година. Наградите „КРИСТАЛНА ЛИРА“ са индивидуални и колективни.