Конкурс за екодизайн послучай Деня на земята
Конкурс за екодизайн послучай Деня на земята / Дарик Русе, архив

Регионалната здравна инспекция с партньори Русенски университет „Ангел Кънчев”, Регионална дирекция по горите - Русе, ДП ДЛС “ДУНАВ” – РУСЕ, Природен парк „Русенски Лом” и Регионална инспекция за опазване на околната среда и водите – Русе ще отбележат Международния ден на Земята заедно чрез ежегодния конкурс за екодизайн „Мисли Зелено / Think Green”.

Целта на конкурса е да насочи вниманието на младите хора към красотата и ценността на природата, да провокира тяхното въображение и креативност.

Крайният срок за предаване на рисунките – 8 май 2015 г, в ПГДВА”Йосиф Вондрак” – Русе, ул. “Александровска” №108 (всеки делничен ден от 9,00 до 17,30 часа). Победителите ще бъдат обявени на 12 май на сайта на  ПГДВА”Й.Вондрак” - Русе , www.pgdva-ruse.net.

На 20.04 от 8:45 в МГ”Баба Тонка” ще се проведе състезание с ученици от 5-ти клас, на тема „Разделно събиране”. На изявените участници ще бъдат връчени грамоти.

На 22.04 от 13:15 в ОУ”Иван Вазов” ще бъде отбелязан Международния ден на Земята, като за целта децата са изработили макети и рисунки.

Международен ден на Земята (Ден на Земята) е най-големият нерелигиозен празник в света отбелязван от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

През 2015 г., 45-та годишнина от честването на Деня на Земята може да се окаже най-вълнуващата годишнина в историята на опазването на околната среда. Това е годината, в която да се заложи на постигането на икономическия растеж чрез прилагане на устойчиви решения. Година, в която световните лидери най-после да постигнат необходимото съгласие по въпросите за климатичните промени, обвързвайки се с общ договор за предотвратяването им. Година, в която граждани и организации да се откажат от употребата на конвенционални енергоизточници и да започнат да се влагат пари в производството на енергия от възобновяеми източници.

Това са част от значимите проблеми на дневен ред, но от решаването им зависи бъдещето на нашата планета и запазването на живота на Земята. В Деня на Земята, ние всички трябва да се обединим и да покажем на света една нова посока, демонстрирайки на световните лидери пример, който да последват.