Киноклуб Синята къща кани на две прожекции
Киноклуб Синята къща кани на две прожекции / netinfo

Киноклуб „Синята къща“ организира поредната среща с две кинопрожекции. Сдружение „Европейски пространства 21“ кани зрителите в зала „Батенберг“ на Историческия музей, на 29 октомври от 15:00 и от 18:30 часа. От 15ч. е прожекцията на филма „Хлапето“ на Чарли Чаплин, а от 18.30 зрителите ще могат да гледат филма „Ако искам да свиря, аз свиря“, реж. Флорин Шербан, 94 мин., 2010, Румъния / Швеция. В ролите: Джордже Пищиреану, Ада Кондееску, Михай Константин, Клара Вода.
На Силвиу му остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но те могат да се окажат цяла вечност, защото майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син… Освен това младежът е влюбен в социална работничка, негова връстница. Той затваря очи – времето изтича през пръстите му, а емоциите го заливат. Свобода, вятър, път, първа целувка. Сега вече всичко може да му се случи… Колко далеч бихте стигнали в привличането на натурщчици за постигане на максимална автентичност? Режисьорът Дани Бойл е опитал да използва истински наркомани, когато започнал да снима „Трейнспотинг”. Тарантино пък е работил с бившия затворник Ед Бънкър (г-н Син) в „Кучета в резерв”. Но да събереш актьорски състав изцяло от криминално проявени? Именно това е направил режисьорът Флорин Шербан.
Награди:
Берлин 2010 – Сребърна мечка – Голямата награда на журито; наградата „Алфред Бауер” за режисура
Стокхолм МФФ 2010 – най-добър актьор (Джордже Пищиреану)

 

Сдружение „Европейски пространства 21“ е член на Българско кино общество. Това е общност от хора, които споделят страстта към филмовото изкуство. Целта е да се изгради устойчива среда на общуване и споделяне чрез киното и езика му. Кой може да членува в клуба? Всеки, който е изкушен от качественото кино – европейско и световно. Има и специален Детски киноклуб. Българско филмово общество е общност от хора, които споделят страстта си към филмовото изкуство. Негова цел е да изгради устойчива среда на общуване и споделяне чрез киното и езика му. Проектът "Национална мрежа на българските филмови общества" се осъществява с подкрепата на ФМ на ЕИП.