/ Дарик Русе, архив
Експерти на РИОСВ-Русе извършиха вчера извънредни обходи и проверки на територията на Западна промишлена зона на Русе. Поводът са множеството сигнали от западните части на града – района на Стоматологията, Централна гара и БРП. Първоначално експертите са обходили района, откъдето са сигналите. Около Централната гара е усетена слаба сладникава миризма, за каквато са сигнализирали гражданите.

Проверяват мебелните фирми за нерегламентирано третиране на отпадъци

Извършени са проверки на площадките на „Оргахим“ АД и „Оргахим резинс“ АД, но инсталациите за производство на бои на „Оргахим“ АД не са работили. На площадката на „Оргахим резинс“ АД са обходени всички етапи на производството. Вентилационните инсталации са работили в нормален режим. От дружеството е изискана информация за режима на работата на инсталациите и произведените продукти и видовете вложени разтворители в тях, в рамките на две седмици.

Извънредни проверки на мебелни фирми в града

Обстойна проверка ще бъде направена относно количествата и времето за съхранение на суровините в резервоарния парк на площадката на „Оргахим резинс“ АД. Все още се очакват резултатите от извършеното пробонабиране в района на Западната промишлена зона от миналата седмица. Пробите ще се анализират в Регионална акредитирана лаборатория на ИАОС в Стара Загора. Проверките в Западна промишлена зона ще продължават на площадките на бивши предприятия в зоната, отдадени под наем на фирми.