Ивановските скални църкви не са повредени, това е манипулация
Ивановските скални църкви не са повредени, това е манипулация / netinfo

Твърденията, че стенописите в Ивановските скални църкви са повредени от вандали са невярни и са чиста манипулация. Това заяви археологът от русенския исторически музей Стоян Йорданов, по повод репортаж на БНТ, излъчен вчера. В него се твърди, че през почивните дни катинарът на църквата, отворена за посещения е разбит, че вандали са повредили стенописи и са написали имената си на станата.

Повреди по ценностите има, но те са от доста години и дори са описани в документи от 1953 година, разясни Йорданов. Той се уверил на място, че следи от къртене няма, а в църквата, отворена за посещения не е прониквано. Кадрите в репортажа са съчетани с такива от други скални църкви, затворени за посещение.

Специалистите, които коментират разрушенията за БНТ– епиграфът Коста Хаджиев и докторът по иконография Александър Стойков вероятно гонят лични цели и дискредитиране на институцията, смятат от музея. Лошото е, че в момент, когато България е следена под лупа подобни манипулации могат да изиграят лоша шега и ЮНЕСКО да изключи Ивановските църкви от списъка на световното културно наследство.