И. Томов: Връщам се в Пакистан въпреки терористите
И. Томов: Връщам се в Пакистан въпреки терористите / Община Русе

Значка „Русе“ връчи кметът Пламен Стоилов на русенския алпинист Иван Томов. 28-годишният мъж участва в злощастната експедиция за покоряването на деветия по височина връх на земята Нанга Парбат, при която талибани убиха 10 алпинисти.
„Русе трябва да се гордее, че има такъв алпинист. Неговият пример увлича младите, затова заедно с моя екип ще продължим да подкрепяме Иван Томов“, каза пред журналисти Стоилов. Той връчи на младия алпинист значка „Русе“, с пожелание да я носи с гордост.
Преди да представи със снимки историята на трагично прекратената експедиция, Иван Томов прикани всички, присъстващи на пресконференцията да отдадат почит с едноминутно мълчание на загиналите негови колеги.

След това, алпинистът разказа подробно за близо едномесечното си пребиваване в Пакистан.  Той сподели, че местната полиция вече работи по три версии за инцидента. По думите му, най-вероятната от тях е местен жител да е знаел за експедицията и да е събрал радикално настроени пакистанци, които под предлог че отмъщават за убит лидер на талибаните, са обрали от лагера след разстрела на 10-те алпинисти вещи и пари на стойност 10 хил.лв. Сума, с която според Иван Томов, те биха могли да се прехранват години наред в Пакистан. Русенецът се е спасил по чудо, защото по време на инцидента се е намирал в друг лагер на експедицията на по-голяма височина.

Въпреки преживеният ужас, Иван Томов заяви готовност през следващата година отново да се включи в експедиция, която има за цел покоряването на някой от останалите четири 8-хилядника в Пакистан. Кметът Пламен Стоилов беше категоричен, че Община Русе ще подпомогне и предстоящото му участие, както отминалото, за което бяха отделени средства от общинския бюджет за закупуване на част от професионалното оборудване на алпиниста. „Подобни прояви на мъжество и характер трябва да се подкрепят“, заключи г-н Стоилов.