Хлопват вратите на училищата в Хотанца и Червена вода
Хлопват вратите на училищата в Хотанца и Червена вода / netinfo
Училищата в селата Хотанца и Червена вода да бъдат закрити от следващата учебна година. Това ще предложи за гласуване кметът Божидар Йотов на заседние на Общинския съвет на 25 март. Учениците в тях са малко и учебните заведения не могат да осигурят нормално функциониране на учебния процес, изплащане на заплати, осигуряване на задължителни разходи за отопление и други консумативи, е становището на общинската администрация.

Според Закона за държавния бюджет всички училища на територията на Община Русе са задължени да приложат системата на делегираните бюджети при определен единен разходен стандарт за издръжка на един ученик 980 лв. По закон Община Русе не може да дофинансира бюджетите на училищата в частта за трудови разходи. В мотивите на Общината се изтъква, че в училището в Хотанца се обучават общо 52 ученици, а В Червена вода 55.

След закриването на двете школа децата от Хотанца ще пътуват до Ново село, а децата от Червена вода ще се обучават в училища в Русе. Транспортът за пътуващите ученици ще бъде безплатен. Училищата, които са публична общинска собственост, ще бъдат предоставени за управление на кмета на Русе.