/ Дарик Русе
Гребенци от три държави се събраха в Калипетрово
101843
Гребенци от три държави се събраха в Калипетрово
  • Гребенци от три държави се събраха в Калипетрово
Среща на наследниците на гребенското население на Добруджа се състоя в в село Калипетрово, Силистренско. Сега неселението е разпръснато в три държави - България, Украйна и Молдова.

Представят фотоизложба "По пътя на мощите на свети Йоан Рилски Чудотворец"

Срещата бе по идея на Ивайло Ангелов-председател на неправителствената организация „Бъдеще 2008“, в сътрудничество с местното читалище " Пробуда - 1940 ". На срещата бяха поканени представители на наследниците на гребенското население, които по настоящем живеят в село Брънещ, Румъния, както и техните събратя от Олшански район /Украйна/ .

Международен Нумизматичен симпозиум се провежда в Русе

Домакинът на тази среща също не беше избран случайно, тъй като в село Калипетрово и до ден днешен живее голямо число наследници на гребенци. Книги и подаръци бяха разменени между представителите на тази общност, пръсната в три държави. 

Живи статуи завладяват за пета година Русе

Бяха обсъдени бъдещи форми на сътрудничество между с цел съхраняването и поддържането на специфичните за тази етногеографска група черти и белези. На срещата бе взето решение следващата подобна среща да се проведе в силистренското село Гарван, известно също с това, че и там преобладаващото население е съставено основно от гребенци. 

Чуйте повече в звуковия файл: