Фалстарт на делото “Димова”
Фалстарт на делото “Димова” / DarikNews, архив

С фалстарт започна дело за престъпление по служба срещу бившата областна управителка на Русе Мария Димова. Поради късно връчен обвинителен акт на ексгубернаторката, процесът беше отложен за 23 март в Русенския окръжен съд. Документът се и различавал от връчените на другите страни, стана ясно на заседанието. Пропуските бяха посочени от адвокатите на Димова, която се защитава от Красимир Донков и бившия зам. министър на отбраната Илко Димитров.

Обвиняеми по делото са седем души. Те ще бъдат изправени пред съда заради заменката на бившата резиденция на Тодор Живков край Русе с 5 апартамента в центъра на града. Само срещу ексгубернаторката са повдигнати обвинения за престъпление по служба, сключване на неизгодна сделка, подбудителство към даване на невярно заключение и за длъжностно присвояване, казаха от прокуратурата. По най-тежкото обвинение законът предвижда между 3 и 10 години затвор.

Замяната е станала пред 2008 година, когато къщата за отдих на Тато става собственост на фирма на покойния бизнесмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Мотивът за сделката е, че областната администрация се нуждае от апартаментите, вместо да стопанисва резиденцията. Последващ доклад на Сметната палата установява, че от заменката държавата е изгубила 750 000 лева, според обвинението.