Дружество Канети създава работна група Зелена икономика
Дружество Канети създава работна група Зелена икономика / Дарик Русе

Международно дружество „Елиас Канети” инициира създаването на работна група „Зелена икономика”, която да даде форум за обмен на идеи и конкретни предложения за икономическото и екологично развитие на Русе и региона между представителите на институциите, бизнеса и третия сектор.

На първата kick-off-среща, която ще се проведе на 24.11. (четвъртък) от 14.00 часа в Австрийска библиотека (Доходно здание) доклад ще изнесе известният български социолог и изследовател доц. Иван Чалъков, който ще скицира развитието на (еко)-предприемачеството в България.

Основната теза на учения е, че съществува фундаментално противоречие между т.нар. предприемачески и корпоративен капитализъм, особено в настоящия период на финансова криза и дестабилизация, което прави отново актуална държавната намеса в икономиката.

От друга страна е очевиден фактът, че се засилва влиянието на регионалното развитие и децентрализацията, което прехвърля отговорността върху местните общности за осигуряване на необходимия просперитет и качество на живот. Конкретни полета за диалог са потенциалът за развитие в области като възобновяемите енергийни източници, екологичния и селски туризъм, екологичния транспорт и строителство и т.н.