/ netinfo
През 2018 г. фондация „Русчук“ и Сдружение „Съвместно библейско обучение“ ще продължат провеждането на образователни дискусии върху различни житейски ситуации и нравствено-етични проблеми с ученици от IX до XII клас на русенските училища.

Темите са тясно свързани с обучението по етика и с подготовката за зрелостен изпит по български език и литература - писане на есе на нравствено-етична тема. Първата от поредицата образователни дискусии ще се проведе на 21 март, от 14.30 часа в галерия "Библиотека". На нея ще бъде обсъдена темата "Добро и зло, добродетели и пороци" за превръщането на нравствено-етичните категории в естетически.

Добро и зло е дихотомия във философията, етиката и религията и същевременно нормативно-оценъчна философска категория, относима към оценка на социалните явления, действията и мотивите на homo sapiens, и означава в обобщена форма, от една страна дължимото и нравствено позитивното, и обратното - нравствено негативното и осъдимото. Лектори ще бъдат: Александрина Шаханова - филолог и Ивайло Сяров - теолог.