До 30 ноември поставят безплатно силанти на деца
До 30 ноември поставят безплатно силанти на деца / снимка:Impact Press Group

 

Поставянето на силанти на зъбите на деца от 6 до 8 години продължава и тази година. Запечатване на фисурите на пробиващите първи и втори кътни зъби представлява съвременният подход към ранна защита от кариес. При децата рискът от кариес е голям, поради това че липсва функция по време на пробива и патогенните бактерии в натрупаната зъбна плаката не се почистват достатъчно. Това е период от 12 до 18 месеца след пробива на зъба.

Много често при пробива на тези зъби дъвкателната повърхност е засегната от кариес, преди да са пробили напълно в устната кухина. Поставянето на силанти притежава голям потенциал да елиминира зъбния кариес при децата, като създава бариера между зъба и бактериите, които го причиняват. Силанизирането се осъществява от лекари по дентална медицина в близо 400 кабинета в цялата страна. Тази година зъболекарите, които ще работят по Програмата, са двойно повече от миналата година. Поставянето на силанти е безплатно и ще продължи до края на месец ноември в цялата страна.

За Област Русе регионален координатор по програмата е д-р Цветанка Доганова, Управител на „Център по дентална медицина 1 – Русе” ЕООД.

Резултатът от кампанията през 2011 година е общо 1 600 силанизирани зъба на децата от 6 до 8 годишна възраст.

Всеки родител, който желае да се възползва от възможността, може да посети с детето си центърът на адрес гр. Русе, ул. „Николаевска” № 66, кабинети 213, 214 и 216. Приемното време за прегледи и консултации е от 8 до 16 часа, в дните от понеделник до четвъртък.

Допълнителна информация може да се получи от интернет-страницата на Програмата: www.oralnaprofilaktika.bg и на безплатен телефон 0800 1 45 46, на който родителите могат да задават въпроси и да намерят най-удобните за всяко семейство лечебни заведения.