Митко Кунчев
Митко Кунчев / netinfo
Митко Кунчев
96027
Митко Кунчев
  • Митко Кунчев
Готови сме да оспорваме в съда заповед за прием на ученици след 7-ми клас на началника на Регионалното управление на образованието, когато тя бъде издадена и ако предвижда намаляване на паралелките в Математическа гимназия „Баба Тонка“. Това заяви директорът на МГ Митко Кунчев в интервю по Дарик. Той поясни, че идеята за намаляване от 5 на 4 паралелките за прием през тази година е била споделена в петък от Росица Георгиева-началник на РУО, само устно. За сега все още няма писмено становище или заповед. Днес предстои нова среща на директорите на гимназии с Георгиева, на която тя се надява те да се съобразят с нейните аргументи и да „балансират“ плановете си за прием.
От своя страна Митко Кунчев обясни, че планът за прием на Математическата гимназия напълно съответства с наредба 10 за организация на дейностите в училищното образование, той е коректен и няма да го променя. „Ние сме спазили всички тези 7 точки, и всеки началник на РУО, който върне някой план-прием трябва да каже кои точки са нарушени“, обясни Кунчев, който бе категоричен, че подобна заповед може да бъде дадена на съд.

„Когато говорим за план-прием трябва да се съобразяваме само с тези 7 точки от наредба 10 в член 50, всякакви други препратки нямат пряко отношение към него“ заяви Кунчев.  Като ключов ограничител за приема на ученици той посочи и факта, че след 2020 г. влиза в сила изискване за спиране на двусменното обучение. 

„Аз държа на това, хората в България да имат право на свободен избор. Ако имам дете искам той да учи в определено училище и въобще не ме интересува какво иска бизнеса. Някой човек може да иска сина му да стане космонавт“, добави Кунчев, който обясни също, че МГ е общинско училище, което задоволява нуждите на общината. Затова той не прие обвиненията на Росица Георгиева за това, че няма представител от Русе в Националния математически отбор, както и представители на математически олимпиади.
„През миналото лято имахме ученици на международни олимпиади. По математическа лингвистика в Дъблин, по физика в Сингапур, половината отбор беше от нашата гимназия, имахме ученик на олимпиадата по информатика и на първата европейска младежка олимпиада в София. Ние сме едно малко, общинско училище. Имаме 2 паралелки математика, 2 информатика и една биология. Няма как г-жа Георгиева да ни сравнява със софийските гимназии и тези във Варна и Бургас, където паралелките са изключително само математически“  заяви Кунчев.
Според него намаляването на паралелките ще има две негативни тенденции. Училището ще има огромен финансов проблем. Това ще доведе до съкращение на учители.  Около 35 000 лв. по-малко ще бъде делегираният бюджет. На практика училището няма да може да функционира.

„Нашата стратегия не е да бъдем елитно училище. Аз искам да бъдем едно хубаво, масово училище, в което учениците да могат да правят всичко. За това се занимаваме с роботика, с дронове, имаме 42 извънкласни дейности, открихме скоро и клуб по тенис. Основната ни цел е да обучаваме талантливи и трудолюбиви ученици и да даваме всичко за тяхното развитие. Във всички области. Ние имаме участници по 13 предмета в национални олимпиади, а СМГ имат максимум 8.

„Диктатурата на пролетариата в България не е приключила. Няма друга такава държава, в която министерството да раздели  обучението на държавно и общинско и да каже държавното, професионалното е важно“, каза в допълнение директорът на МГ.
Чуйте цялото интервю в звуковия файл: