Десетки инициативи за отбелязване на 100 години от Балканските войни в област Русе
Десетки инициативи за отбелязване на 100 години от Балканските войни в област Русе / DarikNews

Редица прояви, посветени на 100 години от Балканските войни ще се състоят на територията на област Русе в периода до юни 2013 г. Те са включени в проекта за програма за честванията, който беше обсъден на състоялата се днес по инициатива на областния управител Стефко Бурджиев среща. На нея присъстваха представители на Регионалния инспекторат по образование, Русенския университет, Регионалния исторически музей, Военния клуб, Регионалната библиотека, Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва,Тракийското дружество и на общините от областта.

На срещата беше взето решение до 20 април всички присъстващи институции и организации да изпратят в областната администрация своите предложение за членове на Междуведомствена работна група, която ще разработи плана за честванията и ще се ангажира с организирането и провеждането им. Групата ще бъде сформирана със заповед на областния управител, в която ще се определят и нейните председател и зам.-председател. В същия срок институциите и организациите се очаква да направят и своите конкретни предложения за инициативи, с които ще се включат в честванията.

Представеният на срещата проект за плана на честванията включва конференции и дискусии по теми, свързани с Балканските войни, организиране на изложби на архивни снимки, документи, творби и книги, посветени на тези войни, както и изграждането на паметна плоча на Пети пехотен дунавски полк, който взема активно участие в Балканските войни. Медийните партньори на честванията, които са РТВЦ – Русе, вестник „Утро” и Радио Русе също предложиха подготовката на документален филм и рубрики, в които да оживее паметта за събитията на Балканите от 1912-1913 г. От Военния клуб предложиха провеждането на летен лагер за ученици на територията на клуба, на който децата да имат възможност да се запознаят по забавен и развлекателен начин с историческите факти и събития в периода на Балканките войни.

По време на срещата, от Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва заявиха готовност да участват във финансирането на паметната плоча на Пети пехотен дунавски полк, както и да предоставят поощрителни награди за участниците в конкурс за ученическо творчество на тема „Участието на русенци в Балканската война 1912-1913 г. – героизъм в името на България”.

Наред със средствата, които ще бъдат отпуснати за организирането и провеждането на честванията от Министерски съвет, ще се търси и финансовата подкрепа на местни патриоти.

Работната група ще се събере отново на 10 май.