/ РИМ-Русе
На 21 март - четвъртък, от 18:00 часа в зала „Княз Александър І“ на Историческия музей, археологът Светлана Великова ще представи археологическото проучване на Църква № 16 на територията на Средновековния Червен.

Презентация на тема „Средновековният Червен и църква №16“ в музея

Християнският храм, разположен в западния хълм на Червенския рид, е с размери 6,70 на 12,80 м. Постройката е изградена от обработени каменни блокове и е била декорирана с употребата на тухлени пояси и ниши.

Първоначалният анализ датира изграждането на храма през първата четвърт на ХІV век. Запазените участъци от стенописи - флорални мотиви и червени декоративни рамки, маркират най-долния пояс на стенописна украса в сградата.

Представят резултатите от проучванията на Червен

Осем погребения бяха разкрити по време на археологическата кампания в Средновековния град. Гробните камери са издълбани в скалата и са били покрити с каменни плочи. Всички камери са използвани повече от веднъж, а антропологичният анализ на човешките останки в тях предоставя повече информация за профила на обитателите на Червен през Средновековието.

Археологическите проучвания на Църква №16 в Средновековния Червен бяха извършени от екип специалисти от Русе, Клисура, Павликени и Сливен, с участието на седем студенти-специализанти от Обединеното кралство.

Ръководител на проучването е Светлана Великова (Регионален исторически музей-Русе), а научен консултант - доц. д-р Деян Рабовянов (НАИМ-БАН). Финансирането на археологическата кампания е осигурено от Министерство на културата и от Регионален исторически музей.