Административният съд отваря врати на 16 април
Административният съд отваря врати на 16 април / dariknews, архив

Ден на отворените врати“ организира на 16 април 2015 г. Административният съд. За поредна година съдът реализира кампанията с цел повишаване информираността за работата и функциите на специализирания орган на съдебната власт.

В рамките на предвидената програма ще бъдат представени елементи от вътрешноорганизационната дейност на институцията, ще бъде демонстриран начинът за разпределяне на делата, ще се коментират особеностите на административното правораздаване.

За първи път в организирания от 13.00 ч. симулативен процес със студенти от втори курс на специалността „Право“ на Русенския университет ще бъде разигран казус по Закона за защита на потребителите с последващо касационно производство по АПК.

В първата инстанция ще бъде представено дело по действителен случай, разглеждан в Административния съд и приключил с влязло в сила решение. Постановеният първоинстанционен съдебен акт ще бъде обжалван пред касационен състав от трима „съдии” - студенти, които ще разгледат жалбата и ще постановят окончателното решение.  Разиграната по този начин симулация ще позволи на бъдещите юристи да презентират в цялост съдебното производство по конкретното административно дело.

Тазгодишната информационна кампания предвижда среща-разговор с магистрат с 25-годишен опит в съдебната система. Съдия Ина Райчева ще сподели с гостите на събитието специфични моменти от работата на административния съдия, трудностите, с които се сблъскват и отговорността, която носят магистратите. Ще бъдат представени интересни моменти от практиката в съдебната зала.

С всяка година интересът на студенти и ученици към работата на Административния съд и функциите на съдебната система нараства. Тази година освен представители на ПГИУ „Елиас Канети“ и СОУ „Христо Ботев“ към кампанията се присъединяват и ученици от МГ „Баба Тонка“ и СОУПНЕ „Фридрих Шилер“.