50 деца със специални потребности твориха на морето
50 деца със специални потребности твориха на морето / Дарик Кюстендил

50 деца със специални образователни потребности от различни етнически етноси и социални групи, придружени от техните родители, получиха възможност да изявят своите заложби в специален лагер край морето по проект на Сдружение „Хуманитас“. Желанието на организаторите е отдиха на децата да бъде съчетан с родителски грижи и организиране на забавни игри за деца със специални образователни потребности. Целта е да бъдат подпомогнати семейства на такива деца в риск, чрез организиране на свободното им време по подходящ начин.

През октомври в центъра на сдружението в квартал „Дружба“ ще бъде открита благотворителна изложба, с възможност за откупки на работи на децата, нарисувани по време на ваканцията им на морето.

Проект „Център за социална рехабилитация и интеграция „Хуманитас“ – шанс за социално включване“ с договор за безвъзмездна финансова помощ, стартира от януари тази година, като е с продължителност 14 месеца и предоставя социални услуги на 58 деца с епилепсия и интелектуални проблеми. Целта на проекта е извършване на психологическо изследване, социална оценка на децата, обучение за социална адаптация и рехабилитация на родители и деца в риск, активно обгрижване и терапия, когато диагнозата изисква такава. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007 – 2013, съфинансирана от Европейския социалне фонд на Европейския съюз.