/ iStock/Getty Images
Проведеният в Русе 52-ри Фолклорен събор „Златната гъдулка“ е със статут на Регионален етап от официалната селекция на изпълнителите за участие в традиционния Национален събор на народното творчество в Копривщица. Той ще се проведе между 5 и 7 август.

След финала на събора, журито излъчи за участие от Русенска област общо 19 певчески, танцови групи, групи за обичаи и индивидуални изпълнители от Русе, кварталите „Долапите“ и „Средна кула“, селата Иваново, Белцов, Долно Абланово, Кошов, Хотанца, Пиргово, както и град Бяла.

Талантите бяха оценявани от проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей - Русе, проф. д-р Горица Найденова – етно музиколог в Института за изследване на изкуствата към БАН и Людмила Григорова – етно музиколог.

Те имаха нелеката задача да селектират от програма на „Златната гъдулка“ не само най-добре представилите се индивидуални изпълнители и състави от Русенска област, но и онези от тях, които с особено вдъхновение изследват, реставрират и интерпретират фолклорното наследство на региона.