/ iStock
Над 300 ще бъдат участниците в Регионалния събор в Търговище – първи етап от Националния събор за народно творчество „Копривщица 2022“. Той ще се проведе на 12 юни от 10:00 часа в спортната зала „Дечко Стефанов“, съобщиха от областната администрацията.

Форумът ще премине под егидата на областния управител на Търговище Станимир Парашкевов. 

На сцената ще се изявят индивидуални и колективни изпълнители, представители на 18 читалища от три общини на област Търговище – Търговище, Антоново и Попово. Публиката ще може да се наслади на автентичен български фолклор, ще бъдат показани носии, както и характерни за региона обичаи и танци. Малки и големи самодейци от цялата област ще радват очите и душите на дошлите в залата. 

Авторитетно жури ще определи участниците, които ще представят Търговищка област на Националния събор в Копривщица през август. Журито е съставено от доказани професионалисти – хореографи и етнограф: Гален Ганев от ПФА „Мизия“ в Търговище, Стойчо Тонев от ансамбъл „Лисец“ в Омуртаг, Станимир Иванов от ПФТА „Северняче“ и Диана Жекова – етнограф от Регионалния исторически музей в Търговище. 

От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. 
БТА