/ netinfo
Международният ден без тютюнопушене отбелязваме всеки трети четвъртък на месец ноември. Тази година ще премине под мотото: „Да спечелим заедно един ден без цигари”. Целта е да накара пушачите да не пушат един ден, а спестените пари да дарят за благотворителни каузи.

Ден без тютюнопушене: Спри сега за по-добро здраве утре

Инициативата за честване на деня без тютюнопушене е възникнала през 1971 г. в град Рандолф, САЩ, когато американецът Артър Мълейни накарал своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, които изразходват за ежедневните си нужди от цигари и основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии.

Пет билки, които ще ви помогнат да откажете цигарите (ВИДЕО)

Към средата на 70-те години на миналия век идеята на Мълейни придобила голяма популярност в САЩ, след което през 1977 година Американската общност за борба с рака обявява всеки трети четвъртък на месец ноември за ден против тютюнопушене.

На този ден хората от цял свят спестяват пари като не пушат и инвестират спестените по този начин средства в благородни каузи, насърчаващи здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.

На този ден Министерство на здравеопазването и РЗИ-Русе призовават всеки пушач, макар и само за ден да спре цигарите. Инициативата е изключително ценна, защото подкрепя здравословния начин на живот, изкуството и спорта, като алтернатива на вредните навици.

30% от 15-годишните момичета у нас пушат редовно

Средствата, които не се използват за тютюнопушене могат да бъдат използвани за подобряване на начина на живот, като бъдат вложени в здравеопазване, образование и закупуването на здравословна храна.

Регионална здравна инспекция-Русе отбелязва този ден с различни инициативи, провеждани сред ученици и граждани: през целия период на кампанията се провеждат образователни лекции с видеопокази и събеседване на тема „Вредата от тютюнопушенето” сред ученици от 10 до 18 г. в русенските училища; разпространение на информационни брошури, свързани с последствията от тютюнопушенето, сред широката общественост и младите хора в учебните заведения; провеждане на конкурс за рисунка на тема: „Не на тютюнопушенето” с ученици от ОУ „Тома Кърджиев” в град Русе.

Eлектронните цигари не са разрешение на проблема с тютюнопушенето

Най-добрите рисунки ще бъдат отличени с грамоти от Регионална здравна инспекция-Русе. За всички желаещи граждани, РЗИ целогодишно извършва безплатни консултации в Кабинета за отказване от тютюнопушенето, след предварително записване на тел.082/82-56-32.