11 милиона лева са осигурени за първичната извънболнична медицинска помощ
11 милиона лева са осигурени за първичната извънболнична медицинска помощ / netinfo
За първичната извънболнична медицинска помощ са осигурени допълнително 11 милиона лева. Решението беше взето на редовно заседание на УС на Националната здравноосигурителна каса. Разпределението на тези средства ще се осъществи по методика, изработена в резултат на конструктивен диалог с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Решението на НЗОК ще допринесе за подобряване на състоянието на първичната извънболнична медицинска помощ, което е едно от основните искания на Сдружението на русенските общопрактикуващи лекари. През месец август Сдружението внесе в Областна администрация пакет от документи, съдържащи решения на членовете на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари от проведен Национален съвет. В тях беше посочено, че състоянието на първичната извънболнична медицинска помощ се влошава, поради недостатъчното финансиране.

Във връзка с поставения проблем в Областна администрация беше проведена работна среща с народния представител д-р Руденко Йорданов. На срещата беше обсъдено междуведомственото взаимодействие с оглед преодоляване на съществуващите затруднения в извънболничната медицинска помощ в областта. Активните съвместни усилия за решаване на въпросите, поставени от Сдружението на русенските общопрактикуващи лекари, допринесоха за осигуряването на допълнителен финансов ресурс за първичната извънболнична медицинска помощ.