Жалбите в РИК станаха осем, една стигна и до прокуратурата
Жалбите в РИК станаха осем, една стигна и до прокуратурата / Радка Минчева
Жалбите, подадени в Районната избирателна комисия в Разград, станаха 8 на брой. Комисията досега е установила, че две са основателни, а по две още не е взела отношение.
Един от сигналите е подаден и в прокуратурата. Става въпрос за жалба с продължение. Предобяд от Обединение „Демократична България” подадоха жалба, че в секционна комисия №27 в Ясеновец председателят на комисията  изземва преди вота мобилни телефони на гласоподаватели. Комисията е указала на състава на комисията това да бъде преустановено, според жалбоподателя обаче изземването на телефони не е прекратено и затова подават повторна жалба в РИК и жалба в Районна прокуратура-Разград. Комисията намира жалбата за недоказана, а държавното обвинение разпорежда да бъде извършена проверка, която да приключи за срок от 24 часа.
През ОДМВР-Разград пък в РИК пристига друга жалба, тя не е от политическа сила, а от гражданка, която сигнализирала, че пред щаб на политическа сила се извършва нерегламентирана предизборна агитация и се раздават материали. Комисията още не се е произнесла по тази жалба.
Като неоснователна е отхвърлена жалба, която сутринта бе подадена от две политически сили. „Обединени патриоти” и БСП твърдяха, че кметицата на Побит камък извършва агитация пред секцията в населеното място.
Хронологически последната подадена жалба е от ГЕРБ. От предмета й, описан в регистъра на РИК, не става ясно какво и къде се е случило, формулирана е така: „констатирано нарушение по смисъла на Изборния кодекс”.