Жалбите достигнаха 10, РИК отхвърли и последните две
Жалбите достигнаха 10, РИК отхвърли и последните две / Радка Минчева
Броят на сигналите за изборни нарушения, подадени в РИК-Разград достигна 10, комисията вече се произнесе по всички, отхвърляйки като неоснователни или оставяйки без уважение 8 от жалбите. Двете жалби, които РИК намери за основателни, са от предиобедните часове – първият от двата сигнала за събиране на телефони на избиратели от председател на секция в Ясеновец и за стикерите с големина на кибритена кутийка и с №20, залепени на плочки пред секция в Радинград.
В една от последните жалби, които РИК отхвърли, действието отново се развива в Ясеновец и отново главна роля играят телефони. Сигналът е подаден от ГЕРБ и е „относно констатирано заснемане с телефон на бюлетината при гласуване от избирателната секция и възпроизвеждане на заснетото на лица намиращи се на разстояние по-малко от 50м.”. РИК обаче не е установява подобни заснемания и възпроизвеждания, поради което оставя жалбата без уважение.
Последната засега жалба е подадена от председателя на Центъра за съзидателно правосъдие Георги Милков, който сигнализирал, че в секционна комисия 32 в Разград не е предложен избор за гласуване при наличие на машинно гласуване в секцията. Проверка на РИК е установила, че „машината за гласуване се намира на видимо място срещу входната врата и е достъпна за всеки гласоподавател и  на информационното табло е налична информацията, че в СИК № 182600032 може да се гласува и машинно.  Не бе констатирана намеса на СИК по отношение агитиране на гласоподавателите за начина на гласуване”.