/ Радка Минчева, архив
Окончателното съдебно решение по делото срещу кмета на Лозница Айхан Хашимов пристигна за изпълнение в Окръжна прокуратура-Разград, съобщиха от държавното обвинение. Решението на Върховния касационен съд бе взето на 20 февруари, но не бе обявено официално от институцията, тъй като според изменение в Наказателно-процесуалния кодекс съдебните актове се обявяват, когато се получи уведомление от съответния прокурор, че са предприети действия по привеждане в изпълнение на наложеното наказание.

Действията по това дело ще предприеме окръжният прокурор Тихомир Тодоров. Според автоматизираната система за разпределение на делата, това решение се е паднало на ръководителя на Окръжна прокуратура – съобщи самият той.

Още днес той смята да информира по законов ред Общинската избирателна комисия в Лозница, както и Общинския съвет за влязлата в сила присъда. Според съдебното решение заради длъжностно престъпление кметът на Лозница Айхан Хашимов е получил наказание от 1 година лишаване от свобода със срок на отлагане 3 години, както и забрана една година да заема ръководни държавни длъжности.

Делото срещу него и още осем подсъдими – общински служители и строителни предприемачи – бе за ремонти на джамии, църкви и други обществени сгради, извършени през 2009 г. с аргумент, че са пострадали от несъществуващи бури.

Останалите подсъдими бяха оправдани от всички инстанции, през които няколкократно мина процесът, отпаднаха и две от обвиненията срещу Хашимов – за безстопанственост и съставяне на документ с невярно съдържание, но той бе признат за виновен заради това, че е нарушил бюджетен закон, като е разпоредил 662 272 лева целеви средства да бъдат използвани за ремонт на обекти, които не са пострадали от бедствия и с това е нанесъл вреди на държавата.

Айхан Хашимов е представител на ДПС, той е след най-дългогодишните градоначалници в страната. През октомври 2015 г. започна четвъртият му мандат. Той бе и сред най-младите общински кметове в страната, когато встъпи в длъжност, бе на 27 години. В този мандат бе избран и за член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините.

Влизането на присъдата му в сила означава провеждане на предсрочни избори за общински кмет в Лозница. За област Разград в този мандат това ще е втора подобна процедура, след като през 2016 г. пак заради влизане в сила на осъдителна присъда бяха прекратени предсрочно правомощията на предишния кмет на Кубрат Бюрхан Исмаилов.

Решението за прекратяване на правомощията се взема от Общинската избирателна комисия, след което Общинският съвет избира временно изпълняващ кметската длъжност, а Президентът насрочва избори.