Измениха обвинението по делото срещу кмета на Лозница, май приключва през май
Измениха обвинението по делото срещу кмета на Лозница, май приключва през май / netinfo

Делото за пострадалите от мнима буря обществени сгради в Лознишко отново бе отложено, но финалът му вече се вижда. За пръв път на заседанието днес се явиха двама прокурори – досегашният Яна Николова, командирована от Окръжна прокуратура-Шумен и новият прокурор в Разградска прокуратура Емануил Грънчаров.

На заседанието днес бе изслушан отговорът на допълнителни въпроси към втората строително-техническа експертиза, след което съдът пристъпи към изслушване на обясненията на подсъдимите. Двама от тях се възползваха от правото си да не дават обяснения – кметът на Лозница четвърти мандат Айхан Хашимов и строителният предприемач Николай Тодоров. Останалите накратко коментираха своите обвинения, но никой не се призна за виновен. Заместник-кметът Гьокчан Ахмед заяви, че е замествал кмета в периода на приемането на 19-те ремонтирани обекта, посетил всичките и установил, че всичко е извършено по проектите. Другият заместник-кмет Мехмед Билялов обясни пред съда, че е бил член на комисията, която е правила огледите на обектите, всички директори на детски градини били доволни от ремонтите – разказа той. Потвърдиха го и другите членове на комисията – Метин Мустафов и Шоаиб Зинорейн, също общински служители. Собственикът на фирмата, ремонтирала джамията в Каменар Димо Йорданов, изясни един от спорните моменти относно този обект – отрече да е получавал като дарение тухли за ремонта, заяви, че ги е купил сам. Диян Стойков, който е ремонтирал църквата в Манастирци, разказа, че счетоводните и строително-техническата документация извършвал негов служител, а той доставял материалите, самият той бил с основно образование. Хашим Хашимов, който е ремонтирал детските градини в Бели Лом и Веселина, както и читалищата в Чудомир и Веселина, разказа, че ЦДГ-Веселина е била затворена с предписание от ХЕИ преди ремонта. Допълни, че когато сградите са стари, често излизат неочаквани проблеми, част от тях са отстранявани без да са отчетени като разход.

След изслушването на обясненията прокурор Николова поиска съдът да назначи арбитражна експертиза, тъй като има противоречия между двете представени по време на процеса становища. Съдът обаче отхвърли това искане, след което Николова промени обвинението срещу един от подсъдимите – Димо Йорданов. Преди да започнат с пледоариите си адвокатите поискаха време да се запознаят с промененото обвинение.

Следващото заседание е насрочено за 26 и 27 май.

 

Обвинението срещу деветимата подсъдими е за неправомерно разходване през 2009 г. на бюджетни средства и за умишлена безстопанственост, според държавното обвинение щетите за държавния бюджет от ремонтите на пострадали от мними бедствия сгради са в размер на 627 272 лв.