Вдигнаха с близо 50% цената на бензиностанция „Шел”
Вдигнаха с близо 50% цената на бензиностанция „Шел” / Радка Минчева
Вдигнаха с близо 50% цената на бензиностанция „Шел”
101847
Вдигнаха с близо 50% цената на бензиностанция „Шел”
  • Вдигнаха с близо 50% цената на бензиностанция „Шел”
С близо 50% по-висока началната тръжна цена за учредяване на възмездно право на ползване на терена, на който в момента се намира бензиностанция „Шел”, и сградите върху него гласуваха съветниците на заседание на две комисии – по собственост и законност. Окончателното решение как да стартира търгът ще бъде взето утре на сесия. Съветници изразиха съмнение, че търгът ще приключи до деня, в който изтича предходния договор, и ще се наложи съоръженията на бензиностанцията да бъдат охранявани за сметка на общината.

Вдигнаха с близо 50% цената на бензиностанция Шел
Радка Минчева

На 30 юли изтича 25-годишният договор между община Разград и „Шел България”ЕАД за ползване на общинския терен с площ 4267 кв.м. По-малко от 2 месеца преди този ден от компанията изпращат писмо до местната управа, че проявяват интерес да продължат ползването на терена заедно с построените в него сгради. За да влезе в този срок общинската администрация внася извънредна докладна на постоянните комисии с предложение за провеждане на търг с тайно наддаване за учредяване на възмездно право на ползване на терена. При първото разглеждане на комисии, съветниците не сметнаха, че имат нужната информация да вземат информирано решение и затова свикаха извънредно общо заседание на комисиите по собственост и законност в деня преди сесията на Общинския съвет. На него емоции не липсваха, включително закачки между представителите на местно ниво на ЕНП и коалиционни партньори ГЕРБ и СДС Валентин Василев и Иво Димитров.
Извън закачките вероятно за пръв път поне от доста време общинската управа получи похвали за реакцията си по този казус в защита на обществения интерес от двама свои опоненти – Стоян Димитров от БСП и Калоян Монев от Кауза Разград.
Съветници с опит в бизнеса обаче реагираха на ниската начална тръжна цена. Митко Ханчев от Реформаторския блок предложи цената от 725 000 лева да стане 1 080 000 лв. без ДДС, като ангажиментът е тези пари да се платят еднократно в началото на десетгодишния период, за който ще тече договорът.
Първоначалната цена бе на база оценка на лицензирания оценител Павлин Колев, който бе поканен на заседанието, но обясни, че при подготовката на оценката не му били представени финансови отчети, тъй като били търговска тайна.
Докладната с новата цена бе приета с 6 гласа „за” в комисията за собственост и 3 „за” и 2”въздържал се” – по законност. Окончателното решение обаче е утре на юнската сесия на Общинския съвет.
Съветници изразиха съмнение, че търгът ще приключи до деня, в който изтича предходния договор, и ще се наложи съоръженията на бензиностанцията да бъдат охранявани за сметка на общината, както и, че може 13-те служители в бензиностанцията да останат без работа, но от общинската управа увериха, че всичко е изчислено. По време на дискусията стана ясно, че разговори с ръководството на „Шел” са водени в продължение на 3 месеца, но дали са обсъждани други варианти за продължаване на инвестицията им в Разград не се разбра.  
Чуйте още от прикачения звуков файл.

Вдигнаха с близо 50% цената на бензиностанция Шел
Радка Минчева

Вдигнаха с близо 50% цената на бензиностанция Шел
Радка Минчева