/ netinfo
"Отлепихме от дъното" - бе разговорният коментар, който началникът на Регионалното управление на образованието в Разград Ангел Петков направи след излизането на резултатите от държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване в Лудогорието.

За пръв път тези резултати бяха представени на съвместна пресконференция на Областна администрация-Разград и Регионалното управление на образованието-Разград. В нея участваха: Областният управител Гюнай Хюсмен, заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, началникът на РУО Ангел Петков, началник отдел в РУО Живка Димитрова и експертите в РУО Ивелина Николова, Татяна Радева и Галина Пенева - съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Повече отлични оценки на матурите по математика, физика, английски и немски език

Образованието е приоритет в мандата на г-н Хюсмен като Областен управител и още в началото му той пое ангажимент да работи за подобряването на образователната среда и резултатите на учениците в региона. При встъпването в длъжност на г-н Петков двамата изразиха желанието си да повдигнат духа на разградското образование. От обявените днес от представителите на РУО резултати от изпитите на учениците от 4, 7 и 12 клас стана ясно, че стъпки към подобрение вече са направени.

Ето основните данни от заключенията на експертите: Средният успех на зрелостниците в Разградско на задължителната матура по български език и литература е 4,07, миналата година е бил 4,03, по региони Разград не е на 28-мо място, както през 2017 г., а вече е на 25-то. От 11-те предмета, на които са се явявали 910-те зрелостници, по 7 има повишение на успеха, като по английски език е по-висок от средния за страната – 82,44 точки срещу 79,82 точки за страната, средната оценка е 5,55. Останалите предмети с повишение на резултатите са: български език и литература, математика, история, физика, география и немски език.
 

Шефът на РУО: "Отлепихме от дъното"
netinfo


Почти наполовина са намалели слабите оценки – 144 срещу 266, в проценти двойките са били 16%, сега са 8%. Випуските в пет училища не се допуснали слаби оценки: СУ“Христо Ботев“-Кубрат, ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград, ППМГ“Акад. Никола Обрешков“-Разград, СУ“Христо Ботев“-Разград и ПГТС“Христо Смирненски“.

Почти е запазен броят на отличните оценки – 221 срещу 225 преди година, пълните шестици са 31, били са 29, всичките обаче са по втория избираем предмет, не по български език и литература. 24 шестици са по английски език, по 3 по математика и химия, 1 по биология.

Зрелостници тази година с две пълни шестици няма, но пълните отличници по един от предметите учат в пет училища: ПГ“Васил Левски“-Исперих, СУ“Христо Ботев“-Кубрат, ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“, ППМГ“Акад. Никола Обрешков“ и НПТГ“Шандор Петьофи“.

Училищата, в които завършват получили оценки между 5,50 и 6,00, освен вече изброениете, са: ПГСС“Хан Аспарух“-Исперих, ПГ“Васил Левски“-Исперих, ПГВМЗ“Александър Стамболийски“-Лозница, ПГИ“Робер Шуман“-Разград, ПГХТБТ“Мария Кюри“-Разград, ПГТС“Христо Смирненски“-Разград, СУ“Св.св. Кирил и Методий“-Самуил и СУ“Христо Ботев“-Цар Калоян.  

Ден за матури - как преминаха, какво се падна и какви са отговорите?

По училища с най-висок среден успех по български език и литература е в ППМГ“Акад. „Н.Обрешков“ – 5,03, в ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ е 4,96, в СУ“Христо Ботев“-Кубрат – 4,61.
83 ученици са се явили на изпити по професионална квалификация.

При седмокласниците средната оценка по български език и литература се е повишила с малко – от 41,75 точки миналата година през тази са 42,48, в класирането по области обаче ръстът е осезателен, вместо на 24-мо място по решение на задачите в първи модул Разград е на 17-то.

Трима ученици са с по 0 точки, а 11 имат над 90 точки. Ученичката с най-висок брой точки – 94 – е от СУ“Христо Ботев“-Кубрат, седем от най-добре представилите се са от ОУ“Васил Левски“-Разград, три – от ОУ“Н.Й.Вапцаров“-Разград.

Какви са най-честите грешки на зрелостниците на матурите тази година?

Випускът с най-голям среден брой точки завършва ОУ “Васил Левски“-Разград – 63,96 точки, следва ОУ“Н.Й.Вапцаров“-Разград – 61,74, СУ“Христо Ботев“-Кубрат – 54,86 точки. По общини най-добре са се представили учениците в Разград – 35,54 точки средно, следват: община Исперих, Завет, Цар Калоян, Кубрат, Лозница и Самуил.

Сред най-често срещаните грешки на седмокласниците е преразказ не в подходящото глаголно време – отчитат експертите. Макар да няма дете със 100 точки на изпита в Разград пълна шестица при изчисляване на бала класирането ще има една ученичка – Даная Красимирова от ОУ“Васил Левски“, която е тазгодишният победител в националната олимпиада по български език и литература.

По математика седмокласниците са постигнали средно по 30,25 точки, което е значителен напредък спрямо миналогодишните 20,22 точки. По области Разград е на 23-то място в страната, като в 12 училища в региона средният успех е над средния за страната, в останалите 31 – е по-нисък.

Трима са учениците с повече от 90 точки при максимум 100: най-добрият е с 92 точки и завършва ОУ“Васил Левски“-Разград, още един от възпитаниците на това училище е с повече от 90 точки, третият е от ОУ“Н.Й.Вапцаров“-Разград.

Експерти в задочен спор за задача от матурата по български

За пръв път през последните години се обръща тенденцията при четвъртокласниците и явилите са на външно оценяване са повече от предходната година – информират още от РУО. Тази година са 976, били са 902. При максимален брой точки 20 средното постижение е 14,07 точки или оценка от 4,76. Все още няма сравнителни данни за различните региони при тази възраст.

Петте училища с най-високи резултати са: ОУ“Васил Левски“-Разград, ОУ “Н.Икономов“-Разград, ОУ “Н.Й.Вапцаров“, СУ “Христо Ботев“-Разград и О У“Св. Паисий Хилендарски“-село Равно, в последното училище обаче на оценяване се е явил само един ученик, а в останалите 4 те са по 80-90.

По-добрите резултати се дължат на добрата работа в екип на експертите в РУО, както и на учителите в региона – коментира началникът на РУО Ангел Петков. Той допълни, че важен фактор е и сътрудничеството между институциите. Областният управител Гюнай Хюсмен пък заяви, че е важна и мотивацията на екипа и за повишаването й поздрави просветния шеф. Г-н Хюсмен също благодари на учителите, обърна се с апел и към родителите да бъдат по-внимателни и по-строги към децата си по отношение на образованието.

„Вярвам, че Разградска област е тръгнала по правилния път, успехите ще бъдат налице, ако продължим да работим заедно за доброто бъдеще на децата“, завърши той.