Дует от Разград – с Гран При от фестивала „Abanico“
Дует от Разград – с Гран При от фестивала „Abanico“ / netinfo
Дует от Разград спечели Гран При в международен конкурс, с още три награди се завърнаха възпитаниците на Свилена Дечева от фестивала “Abanico“.
Катерина Йорданова и Мартин Пенев са призьорите с най-високото отличие от шестото издание на Международния фестивал за испанска музика и танц, който се е провел от 24 до 26 март в София. Гран При за дует им е връчен за изпълнението на „Olvide respirar“ – „Забравям да дишам“ на Индия Мартинес и Давид Бисбал, и „I am your angel“ – „Аз съм твоят ангел“ на Селин Дион и Р. Кели. Катерина е ученичка в XI клас в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, а Мартин в X клас на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“. Дуетът има покана за участие в международен конкурс в Испания, който преди 2 години бе спечелен от Андреа Начева - друга ученичка в Класа по поп пеене в Центъра за работа с деца.
Останалите отличия за възпитаниците на Свилена Дечева са за индивидуални изпълнители.
Пламена Петрова е с трето място в трета възрастова група, тя е изпълнила песните „El beso del final“ – „Последна целувка“ на Кристина Агилера и „Hallelujah“ – „Алилуя“ на Ленърд Коен. Пламена е в VIII клас на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“.
Също на трето място, но в четвърта възрастова група е Мартин Пенев за песните „Afinidad“ – „Привързаност“ и „This is the night“ – „Това е нощта“.
Поощрителна награда в четвърта възрастова група е получил Кадир Скендер, който е ученик в XI клас на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“.
В състава на журито са били изтъкнати международни музикални специалисти, композитори, хореографи, изпълнители, с репертоар на испански език, организатори на международни фестивали, музикални мениджъри, музикални журналисти и др. от Испания, Италия, Македония, Армения, Румъния, Украйна, Португалия, Сърбия и България.