В ОУ“Ив.С.Тургенев“ ще има ученически парламент по европейски проект
В ОУ“Ив.С.Тургенев“ ще има ученически парламент по европейски проект / Радка Минчева, архив
30 деца и 10 учители от Украйна пристигат в Разград, за да учат български език – съобщават от ОУ”Ив.С.Тургенев”.
Училището в партньорство с Кирило-Методиевски научен център към Българската академия на науките ще посрещна групата.
По ПМС 103/1993г. за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина, всички лица с българска народност, живеещи поотделно или в български общности, имат право на двуседмичен квалификационен курс като бъдат включени в обучения в Република България. За първа година такова обучение ще се проведе в Разград. То ще се случи между 18 юни до 1 юли.
Първите гости са от Българо-украинския културно образователен център „Медия“-Одеса. Те ще бъдат настанени в хижа „Пчелина” в местността „Пчелина". За тях ще бъдат осигурени лекции и упражнения по български език, българска история и география, народна музика и етнографски изкуства от учители от училището. Ще бъдат запознати с национални традиции и обичаи. Лектори от КМНЦ към БАН ще проведат обучението на учителите. Лекции по история и култура ще четат д-р Нели Гешева, доц. д-р Славия Бърлиева и докторант Дора Радева.
Учениците от ОУ“Ив.С.Тургенев“ ще участват активно в подготвената програма за украинските деца в училището, при културно-историческите посещения и опознаването на забележителностите на Разград, екскурзиите до старите български столици. Съвместно децата ще се включат във всички общоградски мероприятия. Вечерите ще бъдат изпълнени с традиционни игри и разказване на приказки около лагерния огън.
От ОУ”Ив.С.Тургенев” допълват, че програмата на гостите им може да бъде обогатена и с други научни, фолклорни и етнографски събития, провеждащи се в този период. Затова канят всички желаещи неправителствени организации и институции да се включат, за да направят престоя на децата от Украйна ползотворен и да се превърне Разград в интересна културно-историческа дестинация за тях.